cookie-og-privatlivspolitik
Brug haven til at være helt til stede i sanserne. Se på alle havens farver. Luk øjnene, og lyt til alle havens lyde. (Arkivfoto)
Brug haven til at være helt til stede i sanserne. Se på alle havens farver. Luk øjnene, og lyt til alle havens lyde. (Arkivfoto)
Foto: Sigrid Nygaard/Ritzau Scanpix

Livsstil

Haven kan give ro og nedsætte stress

Det kan være mental næring at gå i haven og se sine planter spire.
18. juni 2019 kl. 11:00 Af Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS

Annonce

Man siger, at grønt er godt for øjet. Og måske også for sjælen.

I hvert fald er haven ikke et dumt sted at søge hen, hvis tingene ramler om ørerne, og pulsen ikke kan finde ro i hverdagen.

- Sanseoplevelserne, som haven kan give - dufte, smag, farver og strukturer - er elementer, som indgår i haveterapi. Og som vi ved, kan reducere stress, fortæller Dorthe Varning Poulsen, som er lektor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

Her forsker hun i sammenhængen mellem naturen og menneskers fysiske, mentale og sociale sundhed.

En del af hendes forskning foregår i terapihaven Nacadia, som er designet ud fra viden om, hvilke naturelementer der bedst støtter mennesker med stressrelaterede sygdomme.

Haven bliver brugt til forskning i, hvordan naturen og naturaktiviteter kan fremme vores helbred.

Haven kan også have gøre det lettere at frigøre sig fra arbejdsrelaterede belastninger. Det har et studie fra 2012 påvist.

- Haveejere oplevede færre symptomer på psykisk belastning og var mere tilfredse med livet end ikke-haveejere, fortæller Dorthe Varning Poulsen.

Det fremgår dog ikke, om der er taget højde for socioøkonomiske forhold. Man kan altså forestille sig, at haveejere måske også kan være mere økonomisk privilegerede.

Hvis hovedet bobler over, kan det også være en vej til at finde ro, at man graver i jorden og ser sine planter spire. Det giver en tæt tilknytning til haven - som er ens helt eget helle.

- Vi sår frø og planter og føler omsorg for det, der kommer op. Og vores basale behov kan opfyldes, når vi henter eksempelvis grøntsager i haven, siger Dorthe Varning Poulsen og tilføjer:

- Det giver en oplevelse af sammenhæng i livet, som vi ved, er væsentlig for vores mentale velbefindende.

Trækker man havehandskerne på og går i gang med havearbejdet, kan det også være med til at styrke både den fysiske og den mentale sundhed, lyder det fra overlæge Bente Klarlund, som er klinisk professor på Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet.

- Havearbejde er godt mod stress, og man får både motion og dagslys, hvilket stimulerer hjernen og giver en antidepressiv effekt, siger hun og fortsætter:

- Sollyset betyder mere D-vitamin, der er godt for humøret. Og et videnskabeligt forsøg har tilmed vist, at havearbejde har en anti-stressende effekt, der kan måles i blodets indhold af stresshormonet kortisol.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Livsstil

KONKURRENCE Deltag i vores Jule konkurrence og vind et gavekort på kr. 500,- til Godstedlunds juleshop.

Hvad kan du vinde??Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside. Sidste frist for deltagelse er fredag den 29. november kl. 12.00. Vinderen udtrækkes fredag den 29. november kl. 12.15 og vil få direkte besked samme dag, som konkurrencen er slut.

Annonce