Annonce
Bolig og livsstil

Havens største CO2-synder: Grill med god samvittighed

Du skal undgå store mængder kød, når du griller, hvis du vil ikke vil sætte et markant aftryk på klimaet. Medmindre du har adgang til noget, der er miljøvenligt produceret. (Modelfoto) Foto: www.colourbox.com/Free

Grillen koster på CO2-regnskabet - men du kan reducere dit udslip med små ændringer.

Fra den første sommersolstråle har ramt landet, går der ikke mange minutter, før duften af grill spreder sig over Danmark.

Men for mange er grillmad lig med store bøffer og den lette smag af kul - og ingen af delene er særligt klimavenlige.

Faktisk er kulgrillen havens største klimasynder, fortæller energirådgiver Benny Hebsgaard fra NRGi.

- Kulgrillen udleder cirka 65 procent mere CO2 end både el- og gasgrill, siger han og tilføjer:

- Samtidig er både gas og el langt billigere i drift.

Vil du nedsætte dit CO2-aftryk, skal du altså droppe kullet og vælge gas eller el i stedet. Gør du tilmed brug af grøn energi - eksempelvis fra solceller - vil din CO2-udledning være nær nulpunktet.

Hvis du alligevel foretrækker en kulgrill, så tænk over, hvor meget kul du bruger. Hvis du kun skal grille til to-tre personer, kan du spare meget på klimaaftrykket ved at vælge en mindre grill.

- Man kommer hurtigt til at bruge 2-2,5 kilo kul i de store griller. Hvis man i stedet bruger en lille bordgrill, kan man nøjes med et halvt kilo eller mindre, siger Benny Hebsgaard.

Miljøstyrelsen anbefaler, at du lægger låg på grillen og kvæler ilden, når du er færdig med at lave din mad. På den måde udleder du mindre CO2 og kan måske tilmed genbruge resten af kullene.

Det anbefales endvidere, at du bruger FSC-mærkede eller PEFC-mærkede grillkul.

- Så kommer kullene fra en skov, hvor det er sikret, at kullet er produceret af træ, som er dyrket bæredygtigt til gavn for både naturen og lokalsamfundet, skriver Miljøstyrelsen.

Du kan også gøre noget godt for miljøet ved at tænke over, hvad du lægger på grillen.

Oksekød er som bekendt en af de store klimasyndere, men insisterer du på, at bøf og grill hører sammen, findes der faktisk en miljøvenlig løsning.

Det forklarer Birgitte Escherich, som er direktør hos Muldiverset, der rådgiver om bæredygtig fødevareproduktion.

- Det kræver noget arbejde for forbrugeren, men hvis man kan finde et regenerativt landbrug, så er det muligt at spise kød uden at belaste klimaet, siger hun.

I et regenerativt landbrug indgår køerne ganske kort fortalt i en cyklus, der forbedrer jordens evne til at optage CO2.

Er det ikke en mulighed, skal du holde dig fra at grille kød, hvis ikke du vil forurene klimaet, fastslår Birgitte Escherich.

Til gengæld kan du købe lokalt fanget fisk eller prøve kræfter med forskellige typer af grøntsager - allerhelst danske og økologiske.

Hvis det skal mætte godt, skal du gå efter fiberholdige rodfrugter og umamigrøntsager - eksempelvis svampe. Dampet kål, som til sidst bliver vendt på grillen, er også et godt bud.

- Hvis du topper med en god dip eller sovs - for eksempel en hjemmerørt aioli - kan du få et spidskål til at smage af en million, siger hun.

/ritzau fokus/

  • Grill FREE
    Du skal undgå store mængder kød, når du griller, hvis du vil ikke vil sætte et markant aftryk på klimaet. Medmindre du har adgang til noget, der er miljøvenligt produceret. (Modelfoto) Foto: www.colourbox.com/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem