Annonce
Bolig og livsstil

Hegn og fodboldnet: Din have kan være farlig for dyrene

I 2021 har Dyrenes Beskyttelses alarmcentral indtil videre modtaget 81 hændelser om dyr, der har siddet fast i net, hegn eller lignende. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hvert år vikler rådyr og dådyr sig ind i trådhegn, snor og net, som mange har på deres grund.

Mens mange haveejere højest kan finde på at kigge over hegnet ind til naboen, så er der årligt dyr, som tager springet mod det med døden til følge.

- Det typiske er rådyr eller dådyr, der forsøger at hoppe over eller igennem hegnet, hvorefter de kommer til at hænge fast og må aflives, siger Michael Carlsen, der er biolog ved Dyrenes Beskyttelse.

- En del sager er også fra almindelige haver, hvor de hopper over eller forsøger at hoppe igennem et 1-1,2 meter højt jern-, flet- eller lamelhegn, fortsætter han.

I 2020 var der ifølge Dyrenes Beskyttelse 146 sager, hvor cirka halvdelen af dem omhandlede dyr, der sad fast i hegn, mens de resterende drejede sig om dyr, der havde viklet sig ind i fodboldnet, flagstangssnorer og juletræslys.

- Krondyret hænger ikke i så tit, da det er stort nok til at hoppe over eller rive sig løs. Derimod er det typisk rådyret, der kommer galt afsted, fordi det er mere udbredt i byer og villakvarterer, vurderer Michael Carlsen.

Dyret kan enten sidde fast, fordi det har forsøgt at hoppe over hegnet, eller hvis det er blevet skræmt og i sin flugt på vej væk er brast direkte ind i det, fortæller Jens Henrik Jakobsen, der er vildtkonsulent hos Naturstyrelsen i Vestjylland.

- På et tidspunkt fandt jeg også en ræv, der var kommet til at hænge fast, da den havde forsøgt at komme igennem hegnet, fortæller han.

I 2017 lavede Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Skovforening og Dyrenes Beskyttelse en stikprøveundersøgelse blandt skovejere, forvaltere, skytter og jagtlejere, der viste, at det typisk er nethegn og særligt ikke-vedligeholdte hegn, som dyrene går i.

Derfor kan det være en god idé at tjekke, om ens hegn i haven eller andre steder på grunden er strammet op, råder Jens Henrik Jakobsen.

- Med årene kan hegnet godt blive løst og komme til at hænge, men det skal være så stramt som muligt for at minimere risikoen for, at dyr sætter sig fast, forklarer han.

Som tallene højere oppe i artiklen viste, så omhandler halvdelen af alarmcentralens 146 sager i 2020, dyr, der har siddet fast i eksempelvis bindegarn, reb og andre typer af net.

- Hvis man har gammel hegnstråd, snor eller net til at ligge og rode, så er især dådyr eksperter i at få viklet geviret ind i det, forklarer Jens Henrik Jakobsen.

Opdager du et dyr, der sidder fast i et hegn eller lignende på din grund, anbefaler Dyrenes Beskyttelse, at du undgår at nærme dig dyret, så du ikke får skræmt det væk med potentielt dødelige skader.

I stedet kan du ringe efter hjælp på 1812 til organisationens vagtcentral.

/ritzau fokus/

  • Efterår i Dyrehaven nord for København
    I 2021 har Dyrenes Beskyttelses alarmcentral indtil videre modtaget 81 hændelser om dyr, der har siddet fast i net, hegn eller lignende. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Guldborgsund

Dronningen om sin gåtur på Falster: - Det var lidt usædvanligt

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget

112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

Udland

Tv-tårn brækker over i ukrainsk storby efter muligt angreb

Lolland

Babydrabssagen: Nu er det op til nævningerne og dommerne

Guldborgsund

Her sker det: Dronningen indvier vandrerute på Falster

Sport

Medaljeslugende dansk kajakroer fra Maribo udtaget til OL

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Se videoen: Den stjal rampelyset fra Mary på stor royal dag

Indland

Savnet 18-årig kvinde fra Vestjylland er fundet i live

Indland

18-årig kvinde er fortsat savnet

Guldborgsund

Begejstret Mary: Fin rute og dejlig skov

Lolland

Kæmpehandel en realitet

Vejret

Se video: Sneen er faldet på Lolland-Falster

Guldborgsund

- Dronning Mary kan godt glæde sig