cookie-og-privatlivspolitik
Sælger af en bolig har ikke en lovmæssig ret til at fortryde salget, sådan som køberen har. Men det kan skrives ind i købsaftalen, at sælgers advokat også skal godkende handlen. (Genrefoto)
Sælger af en bolig har ikke en lovmæssig ret til at fortryde salget, sådan som køberen har. Men det kan skrives ind i købsaftalen, at sælgers advokat også skal godkende handlen. (Genrefoto)
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Her er dine muligheder hvis du fortryder dit boligkøb

Sørg for, at købsaftalen indeholder diverse forbehold, så du kan fortryde dit boligkøb, uden at det koster dig tusindvis af kroner.
11. september 2019 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Underskriften er sat, men pludselig føles det bare ikke helt rigtigt. Måske er huset alligevel ikke helt stort nok - eller måske sidder beliggenheden bare ikke helt i skabet.

Men hvad gør du så?

Du kan faktisk godt fortryde et boligkøb, såfremt du gør det, inden for seks hverdage efter at aftalen er underskrevet af sælger.

Du har nemlig som forbruger en lovbestemt fortrydelsesret, forklarer Henrik Baastrand, som er boligadvokat hos Hviid Boligadvokater.

Men gør du brug af denne ret, koster det dig én procent af købesummen - og for et hus til tre millioner kroner skal du således betale 30.000 kroner for din fejlagtige underskrift.

Du kan dog slippe ud af aftalen uden at betale, hvis du sikrer dig, at der er både bank- og advokatforbehold i købsaftalen.

- Hvis banken eller advokaten trækker stikket, er det ganske gratis, siger han og tilføjer, at forbeholdet typisk gælder i tre til otte hverdage. Det skal aftales med sælger og skrives ind i købsaftalen.

- Som advokater kan vi blot sige, at aftalen ikke kan godkendes, uden at vi behøver at give en videre begrundelse, fortæller Henrik Baastrand.

Han skønner, at hans virksomhed har omtrent en sag om ugen, hvor en boligkøber fortryder et køb.

Du kan også få skrevet et håndværkerforbehold ind i købsaftalen, men her skal den byggesagkyndige præsentere noget helt konkret, hvis aftalen skal falde.

Hvis tidsfristen for både forbehold og fortrydelsesret er udløbet, er løbet kørt i forhold til dine rettigheder.

- Så her må man forsøge at lave en aftale direkte med sælger - eller også må man købe ejendommen, siger Henrik Baastrand.

Det er ikke usædvanligt, at en boligkøber ikke er 100 procent tilfreds med købet.

I en undersøgelse, som Boligsiden gennemførte blandt sine brugere for to år siden, svarede over halvdelen, at de havde fortrudt noget ved deres seneste boligkøb. For hver femte var det boligens beliggenhed.

- Nogle gange bliver man så begejstret over de fysiske rammer eller boligens stil, at man glemmer at have for øje, om det er det rigtige sted at bo, siger Birgit Daetz, som er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Vil du undgå at ende i den situation, så brug lidt ekstra tid på at tjekke området ud for at se, om det er det helt rigtige for dig.

- Man kan aldrig helgardere sig, men beliggenhed er helt vildt vigtigt. Det er det eneste, man slet ikke kan lave om på - og dermed det, der er mest ærgerligt at fortryde, siger Birgit Daetz.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce