Annonce
Bolig og livsstil

Her er ingrediensen der tryller bitterhed om til sødme

Selv om svampesporer og børnetunger måske ikke lyder som noget, der går godt i spænd, så kan koji være en måde at få flere grøntsager i familiens mindste. (Modelfoto) Foto: Colourbox/Free

Grove grøntsager kan få en plads øverst på hitlisten hos kræsne børn og voksne, hvis du begynder at eksperimentere med den japanske ingrediens koji.

Aspergillus oryzae.

Prøv lige at smage på navnet. Det mystiske og orientalske navn dækker faktisk over en svamp, som kan trylle bitterhed om til sødme - og få kål og broccoli til at glide ned hos selv det mest grøntsagsforskrækkede barn.

Det fortæller Ole G. Mouritsen, som er professor på Københavns Universitet og centerleder for Smag for Livet.

- Man bruger enzymer fra svampene i produktet koji. Koji er et mirakelmiddel, siger Ole G. Mouritsen uden omsvøb.

Koji kan købes på to måder. Som en væske, som gør den meget let at arbejde med, og som man særligt bruger i USA. Og så fås det i en mere grynet udgave, som er udbredt i Asien.

I Danmark skal du have fat i en asiatisk købmand.

Kok Klavs Styrbæk har afprøvet koji på en række forskellige fødevarer - fra fisk og kød til grønt. Og han mener, at det først og fremmest gør sig godt til de grove grøntsager.

- Vi har brugt koji i et projekt om, hvorfor børn synes nogle grøntsager er mere spændende end andre.

- Det viste sig, at vi kunne få dem til at kunne lide alle grøntsager, hvis vi bare ændrede strukturen. Så det var ofte ikke grøntsagen, men tilberedningen, fortæller han.

Når du bruger koji, kan processen sammenlignes med fermentering. Når svampesporen arbejder, bliver bitterheden i råvaren undertrykt, og i stedet træder en mere sød smag frem.

- Det får broccoli til at smage mere af grønne ærter. Og grøntsagen bliver meget raffineret og delikat tilberedt, forklarer Klavs Styrbæk.

Koji mørner nemlig også råvaren. Jo længere råvaren ligger i koji, jo større bliver effekten.

Start med grove grøntsager som broccoli, gulerødder, kål og radiser.

- Jeg elsker at bruge det ved aspargesbroccoli. Du skærer dem til, og så lægger du seks-syv stykker - og også gerne radiser - i en pose, forklarer Klavs Styrbæk.

- Kom en spiseskefuld koji ved, og luk posen ved at holde i hvert hjørne og slynge den hurtigt rundt, så den er fyldt med luft. Luk posen, og ryst den, guider han.

På den måde fordeles kojien på grøntsagerne. Og nu skal det bare have lov at trække.

- Jeg synes, det er bedst på anden- og tredjedagen, men det holder frem til femtedagen. På tredjedagen har grøntsagerne det fantastiske knas, den dybe smag og er mere søde, siger han.

Når du tager grøntsagerne ud af posen, skal de ikke tilberedes yderligere.

/ritzau fokus/

Selv om svampesporer og børnetunger måske ikke lyder som noget, der går godt i spænd, så kan koji være en måde at få flere grøntsager i familiens mindste. (Modelfoto) Foto: Colourbox/Free
  • Gravid kvinde laver mad
    Selv om svampesporer og børnetunger måske ikke lyder som noget, der går godt i spænd, så kan koji være en måde at få flere grøntsager i familiens mindste. (Modelfoto) Foto: Colourbox/Free
  • Familiemiddag
    Selv om svampesporer og børnetunger måske ikke lyder som noget, der går godt i spænd, så kan koji være en måde at få flere grøntsager i familiens mindste. (Modelfoto) Foto: Colourbox/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem