Tv-kok Gorm Wisweh og kogebogsforfatter Katrine Klinken har gode råd til dig, der gerne vil samle familien til et hjemmelavet aftenmåltid, men mangler tid.
Du har haft en lang dag på arbejdet, og tanken om at skulle hjem og lave aftensmad til familien virker uoverskuelig.
Og danskere laver da også mindre og mindre hjemmelavet aftensmad, viser en ny undersøgelse lavet af vidensinstitutionen Madkulturen.
Derfor har den nedsat en tænketank med madaktører, der skal finde ud af, hvordan flere danskere kan komme i gang med aftensmaden.
Et af medlemmerne er tv-kok og restauratør Gorm Wisweh. Han har nogle enkle råd til, hvordan du nemt og hurtigt bikser aftensmad sammen.
- Tag afsæt i noget, du er god til at lave, og twist det så. Det er det, vi kokke gør rigtig meget. Vi tager vores værktøjskasse, og så bruger vi nye råvarer, siger han og tilføjer:
- Lav din kylling i karry med blomkål næste gang, eller put nogle flere rodfrugter i din bolognese, hvis du er skide god til at lave kødsovs, siger han.
For Gorm Wisweh handler det om at have modet til at kaste sig ud i det. Når du først er begyndt, får du også friheden til at bruge stort set alt i dit køleskab.
- Min go-to-ret i hverdagen er en pastaret. Det er også fantastisk til vegetarer. Du bruge alt det, du har i køleskabet, siger han og uddyber:
- Du kan bruge den halve aubergine eller squash, som ligger i køleskabet og er blevet lidt kedelig. Du kan bruge stegt broccoli, bønner, danske ærter, asparges, alt muligt.
Han anbefaler desuden, at du kaster dig over fiskekøkkenet. Det skal nemlig ikke tilberedes særlig længe, for så bliver det tørt og kedeligt.
- Al fisk er fastfood, siger Gorm Wisweh.
Katrine Klinken, der er kogebogsforfatter og kok, peger på, at man faktisk som regel kan lave aftensmaden hurtigere, end den tid det tager at hente takeaway, forklarer hun.
- Tag et godt stykke rugbrød med stegt fiskefilet og lav en hurtig lille salat efter sæsonen - for eksempel tomat, radiser, lidt hakket kål og en dressing. Så har du lynhurtig aftensmad på 10 minutter, siger hun.
Har du lidt længere tid at gøre godt med, anbefaler Katrine Klinken, at du finder de grove grøntsager frem og blander med stykker af græskar. Smid det hele i ovnen, og server med en god dressing.
Familier, der mangler inspirationen, kan købe en kogebog eller låne den på biblioteket, råder hun videre. Der findes også bunker af opskrifter og inspiration på nettet.
Og er du ikke så sikker i et køkken, så begynd med nogle helt enkle retter og ingredienser.
- Det gode budskab er, at man altid kan gå i gang, siger hun.
/ritzau fokus/