cookie-og-privatlivspolitik
Din hund kan ikke med ord sige, hvis den har det dårligt. Men den kan prøve at fortælle det på andre måder, fortæller to dyrlæger. (Arkivfoto)
Din hund kan ikke med ord sige, hvis den har det dårligt. Men den kan prøve at fortælle det på andre måder, fortæller to dyrlæger. (Arkivfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Her er tegnene på at du skal sige farvel til din hund

Der kan være flere indikationer på, at din hund ikke længere er i topform, og at det er tid til at sige farvel.
28. marts 2019 kl. 12:00 Af Af Mathias Sinius Mølgaard/ritzau fokus/

Annonce

Selv om det er svært at sige farvel til familiens firbenede ven, er det nogle gange det mest fornuftige at gøre.

Ifølge den amerikanske dyrlæge Alice Villalobos er der flere tegn, som indikerer, at det er på tide at sige farvel til hunden.

Men det er langtfra alle, der er lige gode til at se de tegn, fortæller Alice Villalobos.

- Dengang dyrene blev tamme, opgav de friheden til at gå under en busk og vente på at dø. I stedet beskytter vi dem i vores hjem, så de kan leve så længe som muligt - og nogle gange for lang tid, siger hun til New York Times.

Alice Villalobos står bag en beslutningsskala med syv punkter, som hundeejere kan vurdere deres kæledyrs tilstand ud fra - den såkaldte HHHHHMM-skala.

Hun bakkes op af dyrlæge Niels Filtenborg-Barnkob, som forklarer, at eftersom hunden ikke kan fortælle sin ejer, når den har det skidt, er det vigtigt at holde øje med de mest klare tegn.

Et af dem er, at hunden trækker sig.

- Der sker ofte en adfærdsændring, hvor hunden bliver mere fraværende. Den lægger sig oftere og melder sig mere ud af flokken, siger Niels Filtenborg-Barnkob, der er medlem af Den Danske Dyrlægeforenings faggruppe for familiedyr.

Ifølge Alice Villalobos bør du også kigge efter, om din hund har ondt. Det kan for eksempel vise sig ved, at din hunds vejrtrækning er urolig.

Kig også efter, om din hund spiser eller drikker nok.

- Når hunde holder op med at spise og drikke normalt, skyldes det ofte underliggende sygdomme, siger Niels Filtenborg-Barnkob.

Og med sygdom kommer ofte følgesygdomme som infektioner, fordi immunforsvaret daler.

Et andet klassisk tegn på din hunds tilstand er, om den er glad og viser interesse. Her skal du som ejer passe på ikke at blive snydt, fortæller Niels Filtenborg-Barnkob.

- Mange hunde prøver altid at stille sin ejer tilfreds. Så når vi forsøger at få den til at lege, gør den det for at behage os, siger han og fortsætter:

- Men leger hunden kun med dig et par minutter, så er det et tegn på, at noget ikke er, som det skal være. Kan du til gengæld lege med hunden i en halv time, er det fint.

Vær dog opmærksom på, at ældre hunde leger mindre end unge hunde.

Det er også værd at se efter, om din hund har problemer med at rejse sig fra hundekurven efter en lur.

Og bliver den personlige hygiejne negligeret, så hunden nemmere får liggesår, kan det være et tegn, lyder det fra Alice Villalobos.

Generelt kan det dog være svært selv at vurdere, om din hund har det så skidt, at det er på tide at sige farvel.

Så søg dyrlæge, hvis du er i tvivl, lyder rådet fra begge.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce