cookie-og-privatlivspolitik
- Vi har en stor mængde eksisterende bygninger, der er dårligt isolerede, fortæller Henrik Bisp fra Videncentret Bolius. (Arkivfoto)

3

Billeder

- Vi har en stor mængde eksisterende bygninger, der er dårligt isolerede, fortæller Henrik Bisp fra Videncentret Bolius. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Her er tre boligprojekter hvor bæredygtighed batter

Inden du får lavet vinduer eller isoleret, er det godt givet ud at give bæredygtigheden en tanke.
16. oktober 2020 kl. 11:00 Af Ritzau

"Bæredygtighed" og "klima" står med store grønne bogstaver på toppen af dagsordenen og sniger sig ind i flere og flere aspekter af hverdagen.

Og hvis du går og pønser på et par projekter i boligen, så kan det også være, du lige skal pause et øjeblik og overveje, om det kan gøres mere bæredygtigt.

Her er tre steder, du måske kan gå en grønnere vej.

1) Defekt eller rådden bygningsdel

Er noget af vinduesrammen begyndt at vise tegn på råd, så har du nok ikke lyst til at vente alt for længe med at få skiftet vinduerne.

Annonce

Men her kan du med fordel overveje, hvor stort indgrebet behøver at være. Det fortæller Henrik Bisp, som er arkitekt, tømrer, beskikket bygningssagkyndig, energikonsulent og fagekspert hos Videncentret Bolius.

- Vi skal have fokus på vores materialeforbrug. Og kan det ikke ordnes med vedligehold, så kan man måske nøjes med at skifte en del af det, siger Henrik Bisp.

I tilfældet med vinduerne bør du undersøge, om den rådne del kan udskiftes og males på ny.

- Døre og vinduer er noget, som mange ifølge vores undersøgelser får skiftet. Men du kan måske nøjes med at skifte glasset eller tætne dem med nye tætningslister og fuger, siger Henrik Bisp.

I andre tilfælde, hvor materialet ser træt ud, kan du undersøge, om det kun er overfladen, der er slidt. Er vinduet af god kvalitet, kan det slibes ned, og dermed kan træet sandsynligvis sikres en længere levetid.

Annonce

2) Isolering

Et godt skridt for både klimaet og din pengepung er isolere boligen bedre. Det mindsker nemlig varmetabet.

Men her er det værd at overveje, hvilket materiale der bruges.

- Mineraluld - som dækker over både glas- og stenuld - er noget af det mest brugte. Men mineraluld bruger også enorme energiressourcer til fremstilling, siger Henrik Bisp og fortsætter:

- Der ville det være en god idé at se på, hvad der findes af fornuftige alternativer, som er lige så gode, men har et lavere aftryk.

Annonce

Det kan eksempelvis være papirisolering eller træfiberisolering.

3) Klimaskærm

Carsten Rode, som er professor på DTU Byg, råder til, at du prioriterer kvalitet i klimaskærmen - det vil sige ydre vægge og tagkonstruktioner.

Her kan du tænke bæredygtigt ved at vælge og hjælpe materialerne til en lang levetid.

- Jeg ville satse på holdbare løsninger med høj kvalitet også i udførslen. Holdbarhed er et vigtigt element i bæredygtighed. Folk tænker ofte på organiske materialer som mest grønne.

Annonce

- Og træbyggeri kan være rigtig godt, men kan også være ekstra følsomt over for, om det er korrekt lavet og kan risikere at rådne. Nok så vigtigt som materialevalget er at gå efter veldokumenterede og holdbare løsninger - og at få nogle til at udføre dem korrekt, siger Carsten Rode.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE