cookie-og-privatlivspolitik
Hvis øjet har været udsat for intens uv-eksponering, kan man opleve sneblindhed, som er overfladiske sår på hornhinden.
Hvis øjet har været udsat for intens uv-eksponering, kan man opleve sneblindhed, som er overfladiske sår på hornhinden.
Foto: Bjørn Kähler/Ritzau Scanpix

Livsstil

Her kan kontaktlinser med uv-filter være en fordel

Nogle kontaktlinser fås med indbygget uv. Det kan være en fordel på sejl- eller skiferien, men for de fleste er solbriller nok.
18. juli 2019 kl. 10:30 Af Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS

Annonce

Uv-indekset er højt i år, og skal du en tur på stranden, husker du forhåbentlig at smide solcremen i tasken.

Men hvad med øjnene? Det er et af de steder, mange glemmer, fortæller Per Michael Larsen, som er optometrist og formand for Optikerforeningen.

- Man skal huske at beskytte sig mod uv-stråling også omkring og i øjnene. For meget uv kan lave celleforandringer som hudkræft, fortæller Per Michael Larsen.

- Der kan også opstå små melanomer på nethinden, siger han med henvisning til ondartede svulster, eller det man vil kalde kræft i øjet.

Måske har du set, at det nu også er muligt at få kontaktlinser med indbygget uv-filter. Men er det nødvendigt?

- Hvis man sejler meget, kommer kontaktlinserne med uv rigtig til sin ret. Man får endnu mere uv-stråling, når man er på havet, siger Per Michael Larsen.

Jesper Hjortdal, som er klinisk professor på afdelingen for Øjensygdomme på Aarhus Universitetshospital, er enig i, at uv-kontaktlinserne kan give mening på ski- eller solferien.

- Man kan blive irriteret og få en slags solskoldning af øjets overflade. Så hvis linsen dækker hornhinden, bliver den ikke solskoldet, siger han.

Der er dog nogle begrænsninger.

- Kontaktlinsen dækker jo ikke det hvide i øjet - bindehinden - så der kan man stadig blive skoldet og få gener. Så jeg vil hellere sige, at man skal tage solbriller på, siger Jesper Hjortdal.

Selv om der er uv-filter i kontaktlinserne, skærmer det heller ikke for solens skarpe lys, og man vil altså stadig have lyst til at dække øjnene med solbriller eller skyggen fra en hat.

Og det er langt hen ad vejen rigeligt.

- Solbrillerne har for de fleste den rigtige uv-beskyttelse. CE-mærkede produkter skal leve op til standarderne inden for EU, siger Per Michael Larsen fra Optikerforeningen og fortsætter:

- Så uv-beskyttelse i kontaktlinserne er et tilbud for dem, der gerne vil beskytte sig ekstra. Typisk vil man samtidig bruge solbriller, og så får man jo en dobbelteffekt.

Det er sjældent nødvendigt med uv-beskyttelse i linserne under vores nordlige himmelstrøg. Men du kan overveje det, hvis du befinder sig meget sydpå, hvor uv-strålingen er højere, og der er risiko for varige skader.

Solbriller beskytter også de sarte områder omkring øjnene og øjenlågene, som er særligt modtagelige for solens skarpe stråler.

Det er områder, som mange ikke får smurt ordentligt med solcreme, og derfor er det vigtigt at huske solbrillerne, råder Per Michael Larsen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce