Annonce
Bolig og livsstil

Her skal mænd og kvinder holde øje med modermærkerne

Hvis man ikke kender sine modermærker, kan det være svært at vurdere, om noget er nyt eller forandret, når man går huden efter. Samtidig er der nogle områder, det er sværere at kontrollere end andre. Foto: /ritzau/Ehrbahn Jacob

Risikoen for modermærkekræft stiger for hver solskoldning. Derfor er der forskel på, hvor mænd og kvinder skal være særligt opmærksomme.

Når sommersolen begynder at bage, smider mændene trøjen, mens kvinder i det store hele holder torsoen tildækket og i stedet tyr til shorts og nederdele.

Det er en del af forklaringen på forskellen mellem mænd og kvinder, når det kommer til modermærkekræft, vurderer Lone Skov, der er formand for Dansk Dermatologisk Selskab og klinisk professor ved Hud- og Allergiafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital.

- Modermærkekræft kan ramme overalt, men de steder, hvor man ser det hyppigst, er på ryggen hos mænd og på benene hos kvinder, forklarer hun.

Solskoldninger er nemlig et vigtigt parameter for modermærkekræft, og derfor er risikoen lidt højere de steder, man blotter sig sommer efter sommer, når solen bager igennem.

Og det er vigtig viden - især for mændene.

- Ryggen er et af de steder, hvor man risikerer at opdage det for sent, fordi ryggen er svær at tjekke selv, forklarer Lone Skov.

Derfor må man selv i gang med hjælp fra spejle eller en partner. For både mænd og kvinder gælder det, at undersøgelsen gerne må systematiseres lidt, så man får tjekket - eksempelvis et par gange om året - når man smider vinterjakken og skifter til lettere sommertøj og omvendt.

- Det bliver nemmere, hvis man kender sine modermærker nogenlunde og ved, hvis noget er nyt eller ikke havde den farve eller den form sidst, forklarer Lone Skov.

Kræftens Bekæmpelse advokerer for fem forandringer, man skal holde øje med, når man tjekker huden for tegn på modermærkekræft.

Tegnene er, hvis et modermærke ændrer størrelse, form eller farve. Hvis det fortykkes og bliver ujævnt, danner skorpe eller begynder at bløde.

- Man skal også søge læge, hvis man oplever, at et modermærke klør vedvarende eller bliver til et sår, som ikke vil hele, fortæller Peter Dalum, der er projektchef på Solkampagnen fra Kræftens Bekæmpelse.

- Man behøver ikke have alle tegnene for, at der er noget galt, og at det er en god idé at søge læge, siger han.

Modermærker kan sidde på hele kroppen, også omkring neglene, i hovedbunden eller under fødderne, hvor de let kan overses, forklarer han.

Fakta: Forskellen på hudkræft og modermærkekræft

- Almindelig hudkræft vokser oftest betydeligt langsommere end modermærkekræft.

- Modermærkekræft drives i stor grad af solskoldninger, hvor man bliver rød, mens hudkræft i højere grad opstår af den UV-stråling, man akkumulerer over tid.

- Modermærkekræft er farligere end hudkræft, fordi det har meget nemmere ved at udvikle sig på en måde, hvor kræftcellerne spreder sig til andre steder i kroppen, og det kan føre til døden.

- Tid er en vigtig faktor for at bekæmpe modermærkekræft, så oplever du ny asymmetri, en ændret form, nye farver eller en vækst, hvor det ligner flere modermærker oven i hinanden, så tøv ikke med at søge læge.

Kilde: Cancer.dk, Peter Dalum.

  • RB PLUS: Kræftsyge overhører symptomer
    Hvis man ikke kender sine modermærker, kan det være svært at vurdere, om noget er nyt eller forandret, når man går huden efter. Samtidig er der nogle områder, det er sværere at kontrollere end andre. Foto: /ritzau/Ehrbahn Jacob
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

112

Bil i brand på motorvejen

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Annonce
Annonce
Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket