cookie-og-privatlivspolitik
Over halvdelen af de adspurgte over 18 år føler dårlig samvittighed over, at de ikke besøger deres forældre nok. Det viser en undersøgelse fra Ældre Sagen og Codan. (Arkivfoto)

2

Billeder

Over halvdelen af de adspurgte over 18 år føler dårlig samvittighed over, at de ikke besøger deres forældre nok. Det viser en undersøgelse fra Ældre Sagen og Codan. (Arkivfoto)
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Hjælp ældre familiemedlemmer ud af ensomhed

Et flertal af danskerne føler et ansvar for, at deres forældre ikke er ensomme. Men mange ved ikke, hvordan de kan hjælpe.
13. februar 2020 kl. 10:00 Af Ritzau

Annonce

Lange dage alene i lænestolen og aftener foran fjernsynet. Hvis du bekymrer dig over, om dine forældre går og føler sig ensomme i alderdommen, så er du langtfra alene.

Over 60 procent føler et ansvar for, at deres forældre ikke skal føle sig ensomme, viser en befolkningsundersøgelse fra Ældre Sagen og Codan.

Men samtidig ved fire ud af ti ikke, hvad de skal gøre for at håndtere det.

- Når ens forældre eller søskende mister en ægtefælle eller får en ubehagelig diagnose, så handler det virkelig om at være oppe på dupperne og se, om man kan hjælpe med at gøre noget, siger David Vincent Nielsen, som er konsulent på ensomhedsområdet hos Ældre Sagen.

En af problemstillingerne er, at de ældre ofte ikke beder om hjælp, fordi de ikke vil ligge deres pårørende til last. Tre ud af fire ensomme ældre har faktisk ikke talt med nogen om ensomheden.

- Men hvis ikke man ved, at en forælder føler sig ensom, så fortæller man heller ikke om de handlemuligheder, der er, siger David Vincent Nielsen.

Han nævner som eksempel, at man kan få en besøgsven. Derudover har Ældre Sagen et tilbud om, at man kan få et tryghedsopkald. Det vil sige, at der hver morgen er en frivillig, der ringer op og sikrer sig, at det går godt.

For de ældre kan en del af deres sociale relationer være faldet fra med årene, og derfor kan det være nødvendigt at opsøge nye venskaber eller aktiviteter, der tidligere har bragt en glæde.

Som pårørende kan du - hvis du ikke allerede ved det - spørge ind til, om den ældre tidligere har haft en hobby eller har nydt en særlig aktivitet.

Og så kan du hjælpe med at undersøge, hvilke tilbud der er i nærområdet, forklarer Morten Hedelund, som er psykolog hos Det Nationale Sorgcenter.

- Særligt ældre enkemænd kan være i en meget sårbar situation. Det har måske været deres partner, der har været den sociale initiativtager, og derfor oplever mange af dem stor ensomhed, siger han og tilføjer:

- Ældre mænd søger generelt mindre terapi end ældre kvinder. Mænd tiltrækkes i højere grad af aktivitetsbaserede fællesskaber. Det kan være alt fra billiard til fisketure, og det kan de have stor gavn af, siger Morten Hedelund.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce