cookie-og-privatlivspolitik
Når din teenager skal have sit første job, er det en god idé, at du som forælder undersøger, hvad en ungarbejders rettigheder er i forhold til løn, pauser, sygdom og ferie. På den måde kan du sikre dig, at din teenager ikke får en dårlig start på arbejdsmarkedet.
Når din teenager skal have sit første job, er det en god idé, at du som forælder undersøger, hvad en ungarbejders rettigheder er i forhold til løn, pauser, sygdom og ferie. På den måde kan du sikre dig, at din teenager ikke får en dårlig start på arbejdsmarkedet.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Livsstil

Hjælp din teenager til en god start på arbejdsmarkedet

Hvis dine teenagere skal have et fritidsjob, er det en god idé at hjælpe dem på vej, så de får en god førstegangsoplevelse.
18. august 2021 kl. 08:00 Af Ritzau

Det er populært blandt danske teenagere at tjene egne penge i stedet for at få foræret lommepengene af far og mor.

Det fortæller Mette Lykke Nielsen, som er lektor på Center for Ungdomsforskning (Cefu) ved Aalborg Universitet.

- Danske unge arbejder relativt meget i forhold til andre nordiske lande, siger hun.

Men fritidsjobmarkedet er faktisk også dér, hvor der er flest problemer med uacceptable arbejdsforhold, fortæller Morten Ryom, som er formand i fagforeningen 3F's ungdomsafdeling.

- Unge mennesker kan være mere naive, mere autoritetstro og dermed også lettere at udnytte, siger han.

Annonce

Og ifølge Morten Ryom er det ikke pengene værd, hvis man har et fritidsjob, hvor forholdene ikke er i orden.

- Det koster kun materielt, hvis man ikke har et job. Men det kan altså koste på selvtilliden og selvværdet, hvis man bliver udnyttet af sin arbejdsgiver, advarer han.

Derfor er det en god idé, at man som forælder hjælper sine teenagere godt på vej, når de får deres første job.

- Man kan først og fremmest læse op på lovgivningen for at sætte sig ind i, hvilke arbejdsopgaver ens teenager må og ikke må udføre, siger Mette Lykke Nielsen.

Det næste skridt er at gennemgå kontrakten med sin teenager, inden der bliver skrevet under.

Annonce

- Når man er ung, kan man godt have en autoritetsfølelse over for en voksen arbejdsgiver og derfor bare stole blindt på, at alt er i den fineste orden. Men der er altså ofte fejl i de her arbejdskontrakter, siger Morten Ryom.

Når kontrakten er i orden, er det dernæst en god idé at tage en snak med teenageren om, at arbejdsgiveren forventer ting som mødestabilitet og ansvarlighed.

- Fortæl dem om almindelig arbejdspli, eksempelvis at man ikke hele tiden kigger på mobiltelefonen, og at man fremstår og opfører sig professionelt, siger formanden for 3F Ungdom.

Ifølge Mette Lykke Nielsen er det også vigtigt, at man forbereder sine teenagere på, hvad de kan komme ud for på jobbet, som ikke er i orden.

- Alt efter hvor gammel man er, er der jo bestemte regler for, om man må arbejde alene, bære tunge ting og være i nærheden af bestemte kemikalier og maskiner. Så det bør man som forælder læse op på og informere sin teenager om, råder lektoren fra Cefu.

Annonce

Når teenageren er startet på fritidsjobbet, er det en god idé, at man dagligt spørger ind til, hvordan dagen har været, så man kan fange eventuelle problemer i opløbet.

Men man skal samtidig passe på, at man ikke bliver for anmassende.

- Forældre skal selvfølgelig ikke komme rendende på arbejdspladsen hver dag for at tjekke op på junior. Men det er altid en god idé at spørge ind til arbejdsdagen under aftensmaden, siger Morten Ryom.

Hvis reglerne er for indviklede at forstå for forældrene, findes der også fagforeninger for ungarbejdere, som er klar til at hjælpe, hvis noget er uklart, eller hvis der sker uoverensstemmelser med arbejdsgiveren.

Og det er billigere at være medlem af en fagforening, når man er under 18 år.

Annonce

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE