cookie-og-privatlivspolitik
Holdtræning eller motion med andre er en god start for seniormotionisten. Her kan man både få vejledning, tryghed og et fællesskab, som forpligter, forklarer ekspert. (Arkivfoto)
Holdtræning eller motion med andre er en god start for seniormotionisten. Her kan man både få vejledning, tryghed og et fællesskab, som forpligter, forklarer ekspert. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Hjælp familiens seniorer i gang med motion

Bak op, deltag og igangsæt sociale aktiviteter, hvis du vil bakke op om seniormotionisten. Og drop dit eget pylr.
17. maj 2019 kl. 08:00 Af Af Cecilie Lyngberg/ritzau fokus/

Annonce

Seniordans, foreningsliv eller raske gåture i skoven.

Der findes masser af aktiviteter for ældre motionister. Alligevel er det langt fra alle ældre, som er lige aktive.

Faktisk har halvdelen af de ældre et ønske om at være mere fysisk aktive. Det viser en landsdækkende seniorundersøgelse fra DGI, TrygFonden og Danmarks Idrætsforbund.

Og her kan du som pårørende gøre en forskel ved selv at trække i træningstøjet, siger Karen Søgaard, der er professor ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.

- Pårørende kan have en rigtig vigtig rolle i forhold til at opmuntre til aktivitet og gøre det til noget socialt og rart, siger hun.

Flere studier viser, at det sociale er afgørende for, om vi bliver fastholdt i de sunde vaner. Og samtidig kan samværet give tryghed, hvis den ældre er ængstelig for fald eller skader.

- Det er bare meget sjovere at gå en tur, hvis man er to og kan snakke imens. Og det er trygt at have en med, hvis man skal ud og småløbe, men tænker, at der kan ske noget undervejs, siger hun.

I kan også handle eller tage trapperne sammen, foreslår Christian Neergaard, der er fysioterapeut og lektor ved professionshøjskolen Metropol.

På den måde kan I genindføre dagligdagsaktiviteter, som den ældre måske har afskrevet.

- Man kan også opsøge nogle hold fra kommunen og tage initiativet for den ældre. For det kan måske være svært at overskue, siger Christian Neergaard.

Det kan også være gennem for eksempel Ældre Sagen eller en aftenskole.

- Typisk vil man finde ud af, at der faktisk er mange andre ligestillede, som man har noget tilfælles med, siger han.

Samtidig er der mange af de ældre, der træner på hold, som er gode til at minde hinanden om at komme. På den måde bliver træningen en fælles forpligtelse.

Som pårørende til en senior skal du til gengæld afholde dig fra at pylre eller overføre dine egne bekymringer til den ældre, påpeger Karen Søgaard.

- Som pårørende kan man have stor indvirkning. Man kan være den forsigtige, som siger: "nu må du også passe på, at du ikke falder." Eller man kan prøve at lave nogle omgivelser, hvor det er sikkert og rart at træne, siger hun.

Du skal dog passe på, at den velmente opfordring ikke bliver noget, den ældre føler sig tvunget til, siger Christian Søgaard.

- Det er en balancegang, man skal være opmærksom på, for den ældre har selvbestemmelse over sit eget liv. Men derfor kan man godt facilitere motionen, siger Christian Neergaard.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce