cookie-og-privatlivspolitik
Jo mørkere det er, jo bedre ses nordlyset. Derfor er det særligt i timerne mellem klokken 18 og 1, at du kan være heldig. (Arkivfoto)
Jo mørkere det er, jo bedre ses nordlyset. Derfor er det særligt i timerne mellem klokken 18 og 1, at du kan være heldig. (Arkivfoto)
Foto: Handout/Ritzau Scanpix

Livsstil

Højsæson: Her har du bedst chance for at se nordlys

Du skal bevæge dig nordpå - og væk fra de store byer - hvis du skal optimere chancerne for at se det betagende nordlys.
13. september 2019 kl. 14:00 Af Ritzau

Annonce

Valkyriernes rustninger. Engle, der danser på himlen. Eller de dødes sjæle, der spiller bold med et hvalros-kranie.

Det skorter ikke på sagn og myter, der knytter sig til det imponerende fænomen nordlys. Alle dage har mennesket lagt nakken tilbage og kigget betaget på det grønlige lys, der danser over himlen.

Og når det 23. september er efterårsjævndøgn, er det højsæson for det særlige lysfænomen.

- Solen udsender hele tiden solvind, som er ladede partikler. Og jorden har et magnetfelt, der gør, at de fleste af partiklerne bliver sendt uden om jorden, siger Cecilie Nørholm, som er astrofysiker hos Planetarium, og fortsætter:

- Men en gang imellem udspringer magnetfeltet fra nord- og sydpolen, som er de eneste steder, partiklerne kan komme ned i vores atmosfære. Og når partiklerne rammer vores atmosfære, kan de ses som polarlys.

Polarlys dækker over både nordlys og sydlys, som altså er det samme fænomen, men optræder på henholdsvis den nordlige og sydlige halvkugle.

Hvis du skal have de bedste forudsætninger for at se nordlys - også kaldet Aurora Borealis - skal du befinde dig på de rette breddegrader, fortæller naturvidenskabsformidler Ole Knudsen fra Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet.

- De bedste steder at se nordlys er Nordnorge og Finland på breddegrad med Tromsø - hvor der også er et nordlysobservatorie - samt Island, Midtgrønland, Nordcanada, Alaska og det nordlige Sibirien, siger Ole Knudsen.

Til vores held betyder det, at der er rigtig gode chancer i vores skandinaviske nabolag. I Tromsø i Nordnorge giver man faktisk ligefrem nordlys-garanti. Derudover er der gode chancer i Kiruna i Lapland i Sverige.

Du kan dog også godt komme for langt nordpå. Det skyldes, at den geografiske nordpol ikke ligger det samme sted som den magnetiske nordpol.

Så står du på den geografiske nordpol, er chancen for at se nordlys ikke bedre end i Danmark.

Men en sjælden gang imellem kan vi altså også være heldige at se det herhjemme.

- Hvis der er rimelig kraftig solvind, så handler det om at komme så langt nordpå i Danmark som muligt og finde et sted, der er meget fladt, fordi nordlyset forekommer så langt nede ved den nordlige horisont, fortæller Cecilie Nørholm.

Chancerne er altså bedst i Nordjylland og Nordsjælland.

De bedste tidspunkter at se nordlys er forår og efterår - omkring henholdsvis forårs- og efterårsjævndøgn. Sommeren er til gengæld svær, fordi nætterne er så lyse.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce