cookie-og-privatlivspolitik
I statens skove må du tage det meste af det, du finder i skovbunden og som nedfald under træerne. I private skove er der skrappere regler, og du må eksempelvis ikke sanke uden for stierne. (Genrefoto)

2

Billeder

I statens skove må du tage det meste af det, du finder i skovbunden og som nedfald under træerne. I private skove er der skrappere regler, og du må eksempelvis ikke sanke uden for stierne. (Genrefoto)
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Livsstil

Hold julestue i skoven: Det må I samle

Slå to fluer med ét smæk ved at holde julehygge i statsskovene. Her må familien både samle ind til dekorationer, og samtidig er det let at holde afstand.




23. november 2020 kl. 09:00 Af Ritzau

Annonce

I mange familier er det tradition, at man mødes til julestue for at klippe-klistre, spise æbleskiver og lave juledekorationer sammen.

Men det er svært under corona, hvor man hverken må være for tæt - eller for mange i samme rum.

- I stedet kan man oplagt bruge naturen som et udendørs rum, hvor man både kan samle ind til julebordet og være sociale med coronavenlig afstand, siger Lars Bendix Poulsen, der er specialkonsulent i Naturstyrelsen.

Hvor og hvad du må samle, afhænger af om skoven er privat eller statsejet.

Reglerne er mere strikse for private skovområder end for offentlige skovområder.

- Så gå efter de offentlige skove, som er markeret med røde træpæle - det er helt klart det nemmeste. Her må du både samle på og uden for stierne, nævner Lars Bendix Poulsen.

På Naturstyrelsens hjemmeside kan du se et opdateret kort over statsskovene i dit lokalområde.

Herefter lyder tommelfingerreglen, at du både må samle kogler, kviste, nødder, agern, blade og andet, der drysser ned i skovbunden.

- Derudover må man gerne plukke mos, lav, svampe, urter og bær fra skovbunden, forklarer Lars Bendix Poulsen.

Du må til gengæld ikke gøre direkte skade på omgivelserne, tilføjer Mikkel-Lau Mikkelsen, der er professionel sanker og programchef i Vild Mad, som er et sanke-opslagsværk med hjemmeside og tilhørende app.

Så alt, hvad der indebærer at skære, knække, vride eller beskadige grene og buske, er no-go.

- Du må eksempelvis ikke knække eller save grangrene af, fordi du vil bruge dem til en juledekoration. Men du må gerne samle gran fra skovbunden, siger han.

I forhold til mængden må en person tage, hvad der i alt svarer til en hatfuld eller en handskefuld.

De regler kan faktisk dateres helt tilbage til Skånske Lov.

- Men den lov er ikke særligt tidssvarende, så det har man i nutiden oversat til, at man må tage, hvad man kan have i en pose - og til eget behov, siger Lars Bendix Poulsen.

Af samme grund må du heller ikke samle ind i statens skove med henblik på videresalg.

Det gælder, uanset om du samler kogler, kviste, pyntegran eller fabrikerer juledekorationer og -kranse, som herefter skal sælges.

- Der er også private skovejere, som lever af at sælge juletræer og pyntegran. Det må man selvfølgelig heller ikke tage. Så hold dig til statens skove, understreger Lars Bendix Poulsen.

Derudover er det god sankeskik, at du ikke samler mere end nødvendigt, tilføjer Mikkel-Lau Mikkelsen.

- Tag altid, så der er til den næste - og tag aldrig den sidste, siger han.

/ritzau fokus/




KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce