cookie-og-privatlivspolitik
Hunden bør ikke sidde på forsædet, da den kan blive ramt af en airbag ved et sammenstød, lyder det fra If Skadeforsikring. (Arkivfoto)
Hunden bør ikke sidde på forsædet, da den kan blive ramt af en airbag ved et sammenstød, lyder det fra If Skadeforsikring. (Arkivfoto)
Foto: Luke Macgregor/Reuters

Livsstil

Hunden kan ramme dig med 700 kilo fra bagsædet

En løs hund i bilen udgør en stor sikkerhedsrisiko.
20. juni 2019 kl. 08:00 Af Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS

Annonce

Bilen er pakket, og I har sat kursen mod sommerhus, afslapning og hygge. På bagsædet hygger børnene sig med familiens firbenede medlem.

Men hvis I laver en pludselig opbremsning, kan det få fatale konsekvenser, hvis Fido er placeret frit på bagsædet.

- Hvis du bliver ramt i nakken bagfra af din hund, så kan det slå både dig og hunden ihjel, fortæller Birgitte Ringbæk, som er kommunikationschef hos If Skadeforsikring.

Der er ikke nogen lovgivning på området, men man bør altid sikre sin hund med sele eller placere den i et fastspændt bur. For både chaufførens, passagerernes og hundens sikkerhed.

- Uanset om det er en hund på 6-7 kilo eller 15-20 kilo, så er den vægt, du bliver ramt med, mange gange forøget i takt med din hastighed, forklarer Birgitte Ringbæk.

Det betyder, at en lille hund på seks kilo vil ramme dig med en vægt på 240 kilo ved en kollision med 50 kilometer i timen.

Og er farten 90 kilometer i timen ved kollisionen, så svarer hundens vægt til 768 kilo ifølge tal fra If Skadeforsikring.

Om man skal vælge en sele eller et bur til hunden, afhænger af, hvad hunden er tryg ved og vant til, fortæller Jens Jochumsen, som er familiedyrschef hos Dyrenes Beskyttelse.

Er der børn på bagsædet, vil de sandsynligvis synes, det er hyggeligt, at have hunden liggende imellem sig - fastspændt med en sele.

Selen skal være købt særligt til formålet.

- Det handler om at finde den sele, der passer bedst til hunden. Den skal være justerbar og holde hunden fast ved behov, siger Jens Jochumsen og fortsætter:

- Hunden kan ligge afslappet på sædet i bilen med selen på, men ved hård opbremsning er man sikker op, at den ikke bliver kastet rundt i kabinen.

Har man en lille hunderace, kan man også bruge et transportbur. Her er det bare vigtigt, at selve transportburet kan spændes forsvarligt fast i bilen.

Når man vælger et bur til hunden, skal det have en størrelse, så den lige kan ligge og stå op derinde. For jo større buret er, jo større er risikoen for hundens sikkerhed.

- For hvis der er en hård opbremsning, bliver dyret kastet til den anden ende af buret.

At have hunden i sele eller i et bur er også en fordel, når man åbner dørene igen. For hvis hunden fiser ud ad døren på en tysk rasteplads, risikerer man, at den bliver helt forvirret og stikker af.

Sørg for, at hunden har fået snor på, før den bliver lukket ud.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce