cookie-og-privatlivspolitik
Fra april til og med september skal hunde være i snor på stranden. Om vinteren må hunden derimod løbe løs på flere strande, hvis den ikke risikerer at volde andre skade. På flere strande er hunde dog forbudt hele året, oplyser Naturstyrelsen.
Fra april til og med september skal hunde være i snor på stranden. Om vinteren må hunden derimod løbe løs på flere strande, hvis den ikke risikerer at volde andre skade. På flere strande er hunde dog forbudt hele året, oplyser Naturstyrelsen.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Livsstil

Hundeven eller hundeangst? Kend reglerne for løse hunde

For nogle mennesker kan løse hunde virke skræmmende i det offentlige rum, men lovgivningen er ikke lige klar på alle områder.
12. juli 2020 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

En løs hund kan virke skræmmende på stranden eller på legepladsen, hvis man ikke er det store hundemenneske.

Det samme gælder, hvis hunden gør og halser rundt i nabohaven, som kun er adskilt af en bøgehæk.

- Men netop fordi det er folks kæreste eje, kan det være svært for ejerne at sætte sig ind i, at andre voksne, børn og hunde kan være bange for den, siger Jens Jokumsen, der er familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

Hjemme har ejeren pligt til at holde hunden på egen grund, og ejeren har ansvar for de skader, hunden forvolder - både på andre mennesker og ting.

Hvis hunden kan mase sig gennem hækken, kan politiet påbyde, at den holdes i snor, holdes inde, eller at der opsættes hegn.

- Men det kræver, at hunden betegnes som farlig eller truende, siger Jens Jokumsen.

I byområder, parker og offentlige rum skal hunden som hovedregel holdes i snor eller under ejerens kontrol. Det vil sige, at ejeren kan kalde hunden til sig, uafhængigt af hvad der ellers sker.

- Men uanset, om ejeren kan kalde hunden til sig eller ej, kan en løs, glad eller energisk hund virke skræmmende på udefrakommende. I så fald må man appellere til, at ejeren tager den i snor, siger Jens Jokumsen.

Udfordringen er, at der ikke er nogen fast definition af, hvad "fuld kontrol" dækker over, påpeger Birgitte Rolighed, der er specialiseret i skel og ejendomsret hos Lou Advokater.

- Hvis man kan styre hunden, må den i princippet løbe løs på en legeplads. Men hundeejeren bør udvise konduite, både fordi man står med ansvaret, og fordi hunde kan virke skræmmende på børn, siger Birgitte Rolighed.

Hertil kommer, at selv den sødeste familiehund kan opføre sig anderledes på udebane, hvis den bliver stresset eller udsat for mange stimuli.

Men det kan hurtigt blive en følelsesladet diskussion, hvis ejeren føler, at vedkommende har kontrol over hunden.

- Det kan virke konfliktoptrappende, hvis man går til angreb på hundeejeren. I stedet kan man holde det på egen banehalvdel og sige: "Jeg er bange for hunde, vil du ikke tage din i snor", råder Jens Jokumsen.

I den fri natur er reglerne skrappere. Her skal hunden som hovedregel være i snor af hensyn til både dyreliv og andre gæster, oplyser Naturstyrelsen.

- Den eneste undtagelse er deciderede hundeskove, som der findes cirka 200 af over hele landet, siger Birgitte Rolighed.

Kommunerne kan desuden vælge at skærpe reglerne for hunde i det offentlige rum.

- I så fald skal særreglerne fremgå af kommunens hjemmeside, så det vil også være et godt sted at orientere sig, siger Birgitte Rolighed.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce