cookie-og-privatlivspolitik
Husk at tjekke og rette din forskudsopgørelse for 2019 hurtigst muligt, hvis du har omlagt dit boliglån - og ret også din forskudsopgørelse for 2020, når den kommer 21. november. (Arkivfoto)
Husk at tjekke og rette din forskudsopgørelse for 2019 hurtigst muligt, hvis du har omlagt dit boliglån - og ret også din forskudsopgørelse for 2020, når den kommer 21. november. (Arkivfoto)
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Livsstil

Husk skattefar når du omlægger dit lån

Der kan være både skattegevinst og skattesmæk i vente, hvis du har omlagt dit boliglån.
14. oktober 2019 kl. 08:21 Af Ritzau

Annonce

Når du omlægger dit realkreditlån, er det typisk med en fortjeneste i udsigt - eksempelvis på grund af en lavere rente.

Og faktisk er der endnu en gevinst at hente, hvis du giver din forskudsopgørelse et eftersyn efter låneomlægningen.

I forbindelse med konverteringen af dit lån indgår nemlig en garantiprovision, som er et gebyr, du betaler til banken.

- Garantiprovisionen er fradragsberettiget, men du skal selv opgive det på din forskudsopgørelse, forklarer Hans Peter Christensen, der er rådgiver og direktør i det finansielle rådgivningsfirma Uvildige.dk.

Ved en typisk låneomlægning ligger garantiprovisionen på op til 3000 kroner, og af det beløb får du en tredjedel igen.

- Det er ikke store beløb, men det er værd at tage med, siger Hans Peter Christensen.

Garantiprovisionen kommer ikke kun i spil ved låneomlægninger. Den betaler du også i forbindelse med boligkøb eller en byggesag, og også her skal du selv huske at indberette det til Skattestyrelsen.

Men det er ikke kun gebyret og den dertilhørende gevinst, du skal være opmærksom på. Det kan nemlig også komme til at koste et skattesmæk, hvis ikke du svinger forbi Skattestyrelsens hjemmeside.

For en omlægning af et lån skal også indberettes på grund af forskellen i renten.

- Omlægger du dit lån til en lavere rente, skal du huske at få tilrettet dine renteudgifter på forskudsopgørelsen, så du ikke får en restskat, fortæller Anders Valdemar Juhl, der er økonomisk rådgiver og indehaver af rådgivningsfirmaet Uvildigraad.dk.

Det samme gælder, hvis du går fra et flekslån med negativ rente til et fastforrentet lån med én procent i rente. Her kan der være penge at hente, fordi den højere renteudgift betyder et højere fradrag.

Det er dit eget ansvar at få beløbene indberettet til Skattestyrelsen. Men du kan altid spørge om hjælp hos din bank eller realkreditinstitut.

- Har du brug for et samlet overblik over de samlede udgifter, så vil realkreditinstituttet ofte kunne hjælpe dig, siger Anders Valdemar Juhl.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce