cookie-og-privatlivspolitik
Lyden af vand, fugle og vinden i trætoppene påvirker vores hjerne, så vores stresshormoner falder, fortæller lektor Dorthe Varning Poulsen. (Modelfoto)
Lyden af vand, fugle og vinden i trætoppene påvirker vores hjerne, så vores stresshormoner falder, fortæller lektor Dorthe Varning Poulsen. (Modelfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Indret din have så den forkæler alle sanserne

Tænk i dufte, farver, lyde og følelser, og få en have, der afstresser og beroliger, lyder det fra landskabsarkitekt.
21. maj 2019 kl. 10:30 Af Af Anna Raabæk/ritzau fokus/

Annonce

Den søde duft af syrener, lyden af klukkende vand og synet af farverige blomster i fuldt flor.

Hvis du tænker dig lidt om, når du indretter haven, kan den sætte alle sanserne på arbejde - og give hjernen en velfortjent pause.

- De sanseoplevelser, som haven kan give - som dufte, smag og det visuelle med bladenes form, farver og strukturer - er elementer, som indgår I haveterapi, siger Dorthe Varning Poulsen, som er lektor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet.

Hun forsker i sammenhængen mellem naturen og menneskers fysiske, mentale og sociale sundhed - blandt andet i terapihaven Nacadia i Hørsholm, som bliver brugt til forskning og til at støtte i behandlingsprocesser og restitution.

Når du skal indrette haven, kan du starte med at lave en sanseøvelse, hvor du stiller dig midt i haven med lukkede øjne og finder ud af, hvilke indtryk du får, foreslår landskabsarkitekt Helle Nebelong.

Hun er specialist i indretning af sansehaver og legepladser og har netop afsluttet arbejdet med at indrette en stor sansehave til plejehjemsbeboere i Solrød Kommune.

- Hvis der for eksempel er meget trafikstøj, må man prøve at få lavet nogle lyde, der kan dæmpe den. For trafikstøj er noget af det, der stresser os allermest, fortæller Helle Nebelong.

Hun foreslår, at man laver et vandelement - for eksempel en fontæne, der bruser. For lyden af vand beroliger de fleste.

Derefter kan du åbne øjnene og se, hvad det er, der dominerer haven. Er det rart at se på?

Det er individuelt, hvad man synes er rart og behageligt at se på i haven. Fælles for de fleste er dog, at grøn virker beroligende. Det er derfor, man har det famøse grønne bord til eksamener.

- Så hvis formålet er at stresse af, så handler det ikke bare om at fylde haven med parasoller i pangfarver, siger Helle Nebelong.

- Men det kan sagtens være små farvede blomster eller farvestrålende bær. Tænk over, hvordan naturen bruger farver, for det virker beroligende, tilføjer hun.

Hun foreslår, at du også har ting at smage på i haven. Derudover kan du prøve at tilfredsstille følesansen.

- Det kan være ved at indarbejde store naturlige kampesten eller et gammeldags stendige. Der kan også være små udvalgte sten, som er rare at røre ved, siger hun.

Derudover kan du tænke i forskellige plantestrukturer, så der både er bløde og stikkende planter i haven - og plant ting, der inviterer til at følge med i årstidernes skiften.

- Årstidsvariationerne gør, at man kan kigge ud hver dag og se, hvordan naturen ændrer sig, siger hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce