cookie-og-privatlivspolitik
Indtjeningen og potentialet i et selskab er vigtig at kigge på, inden du investerer i aktier. (Arkivfoto)
Indtjeningen og potentialet i et selskab er vigtig at kigge på, inden du investerer i aktier. (Arkivfoto)
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Invester langsigtet: Sådan vælger du den gode aktie

Det kan være svært at få opsparingen til at vokse, når renten i banken er et rundt nul. Aktiehandel er en mulighed, men du skal have en række ting for øje.
15. januar 2020 kl. 10:00 Af Ritzau

Annonce

Måske er du blevet fristet af historier om folk, der har tjent kassen på at investere i Vestas- eller Novo Nordisk-aktier.

Og aktieinvestering kan da også være en måde at få opsparingen til at yngle i det lavrentesamfund, som vi lever i i dag. Men der er en række ting, du skal have for øje, når du udvælger de virksomheder, du vil satse på.

Netop flotte historier om store gevinster kan være en faldgrube.

- Man hører sjældent de dårlige historier. Og grunden til, at nogen har klaret sig godt, er også, fordi de har taget en stor risiko, forklarer Otto Friedrichsen, der er aktiechef og partner i Formuepleje, der er en dansk kapitalforvalter.

Derfor er det vigtigt, at du selv sætter dig ind godt ind i de selskaber, du vil købe aktier i, fastslår han.

Han bakkes op af Torben Udsen, der er selvstændig aktieanalytiker og underviser hos Dansk Aktionærforening.

- Det er fornuftigt at have meget viden om få selskaber fremfor lidt viden om mange, så man skal blive ved med at holde fokus på de samme selskaber, siger han.

Det er samtidig vigtigt, at du investerer langsigtet. Det kan være en tidshorisont på fem til ti år.

På den korte bane kan aktiekursen nemlig blive påvirket økonomiske udsving eller konflikter rundt omkring i verden. Det kan for eksempel være handelskrigen mellem USA og Kina eller stigende oliepriser.

Det er også vigtigt at have mere end et selskab i din aktieportefølje. Hvis du tænker at investere mellem 50.000 og 100.000 kroner, skal du typisk have mindst fem til ti selskaber i din portefølje for at sprede din risiko.

Der er samtidig nogle parametre, du skal kigge på, når du træder ud i aktiejunglen.

- Over lang tid er det indtjeningen, der driver aktiemarkedet. Så det handler om at forstå, hvad virksomheden kan generere af indtjening fremadrettet, siger Otto Friedrichsen.

For at finde ud af, hvilke selskaber der har en kvalitetsindtjening fremadrettet, kan du kigge på, om det har en unik forretningsmodel eller en skalerbar forretning.

- Se på, hvad det er, der skal drive selskabet, og hvorfor det skal gøre selskabet bedre end andre. Det er ud fra det perspektiv, man skal placere sine penge i et selskab eller en industri - fordi man tror på det, siger Otto Friedrichsen.

- De selskaber, der giver den bedste garanti for et fremtidigt afkast, er dem, der har vækst, stigende salg og voksende overskud, tilføjer Torben Udsen.

For at få en god risikospredning kan det være en god idé også at kigge mod udenlandske aktier. Torben Udsen påpeger dog, at det som ny kan være nemmest at starte med danske aktier.

- Når man så har købt nogle gode selskaber, kan man have dem flere år af gangen. Man bør dog følge op engang hvert kvartal, for at se om selskabet er på rette vej, siger han.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce