cookie-og-privatlivspolitik
Brug ferien på at slappe af og ikke på at bryde hovedet med spørgsmål om valuta. Danske kroner hører til i Danmark, så vælg altid at betale eller hæve i den lokale valuta, når du er på ferie, råder økonomer. (Arkivfoto)
Brug ferien på at slappe af og ikke på at bryde hovedet med spørgsmål om valuta. Danske kroner hører til i Danmark, så vælg altid at betale eller hæve i den lokale valuta, når du er på ferie, råder økonomer. (Arkivfoto)
Foto: Joe Raedle/Ritzau Scanpix

Livsstil

Kan koste dig dyrt: Undgå denne valutafejl på ferien

Betal altid i den lokale valuta, når du er på ferie, råder to økonomer.
28. maj 2019 kl. 10:00 Af Af Stine Eskildsen, Ritzau Fokus

Annonce

Har du brugt dit betalingskort i udlandet i løbet af de seneste år, er du sandsynligvis stødt på muligheden for at betale for dine varer i danske kroner.

- Det er fristende for mange, for det er jo det, man kender, siger Ida Marie Moesby, der er økonom hos Forbrugerrådet Tænk.

Men du bør som udgangspunkt aldrig vælge den mulighed. Heller ikke selv om du bliver lokket med, at det er den eneste måde, butikken eller restauranten kan garantere dig en fast kurs.

- Hvis man betaler i danske kroner, er valutakurstillægget ofte meget højt, i forhold til hvis man betaler i den lokale valuta - og det kan hurtigt blive dyrt, siger Ida Marie Moesby.

Det er det udbetalende pengeinstitut, der bestemmer valutakurstillæggets størrelse, når du betaler i danske kroner.

Betaler du omvendt i den lokale valuta, er det din egen banks kurs, der gælder.

- Det kan være uigennemskueligt, især når man står midt i det. Så det er en god idé at tjekke op på gebyrerne hjemmefra, siger Ida Marie Moesby.

Rejser du i eurolande eller andre lande med en stabil økonomi - hvilket gør sig gældende for de fleste af danskernes favoritdestinationer - vil kursen typisk ikke have de store udsving, forklarer forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea.

Til gengæld kan du risikere, at tjeneren eller ekspedienten allerede har valgt for dig på terminalen, fordi det typisk vil være mere fordelagtigt for restauranten eller butikken.

- Hold øje med det, og hvis du ikke får valgmuligheden, når du får terminalen, så afbryd transaktionen, og begynd forfra, siger Ann Lehmann Erichsen og tilføjer:

- Du skal ikke lade dig snyde til at vælge den dyreste løsning. Vælg altid lokal valuta, understreger hun.

At betale i danske kroner er noget, der frister en del danskere, viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Nordea.

Her siger 13 procent, at de som udgangspunkt vælger at betale i danske kroner, når de får muligheden.

Yderligere 27 procent har ikke tænkt over det eller kan ikke huske, om de har betalt i kroner eller lokal valuta.

Har du ikke fået tjekket kursen hjemmefra - eller vil du se, om den fortsat holder - kan du hos de fleste banker finde den aktuelle kurs i din net- eller mobilbank.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce