cookie-og-privatlivspolitik
- Vi undersøgte, hvor meget det koster at lave sin egen solcreme. Og man ender med at betale nogenlunde det samme som for en billig svanemærket solcreme, siger Peter Dalum, projektchef hos Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne. (Arkivfoto)
- Vi undersøgte, hvor meget det koster at lave sin egen solcreme. Og man ender med at betale nogenlunde det samme som for en billig svanemærket solcreme, siger Peter Dalum, projektchef hos Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne. (Arkivfoto)
Foto: www.colourbox.com/Free

Livsstil

Kan man lave sin egen solcreme?

Solprodukter skal være mærket med faktortal eller SPF, og virkningen skal kunne dokumenteres, før en solcreme bør bruges, understreger Kræftens Bekæmpelse.
23. maj 2019 kl. 10:00 Af Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Annonce

Lav din egen solcreme - nemt og miljøvenligt.

Du er måske stødt på ovenstående forslag på nyhedssider eller diverse fora på nettet. Men kan man overhovedet lave sin egen solcreme?

I teorien ja - men i praksis nej, siger Lone Knudsen, speciallæge i hudsygdomme ved Aleris-Hamlet.

På nettet kan man købe solfiltre og finde opskrifter på hjemmelavet solcreme, hvor man selv kan blande selve solfiltret med creme eller argan-, mandel- eller kokosolie.

Samtidig kan du selv vælge, om du vil have øvrige ingredienser i - for eksempel emulgeringsmidler, som giver konsistens, og konserveringsmidler, som forlænger holdbarheden.

- Men man aner ikke, hvad der sker med formlen og dermed faktortallet, når man blander det op. Det er jo kemi, man har med at gøre, påpeger Lone Knudsen.

- Underdoserer man solfiltret, får man dårligere effekt. Og overdoserer man solfiltret, kan det klumpe sammen og derved også give dårligere effekt. Jeg ville aldrig stole på sådan en creme, siger speciallægen.

Kræftens Bekæmpelse har eksperimenteret med hjemmelavede solcremer, men fraråder det også.

- Opskriften er ikke så kompliceret. Men det er ikke testet og dokumenteret, om det beskytter mod hele spektret af stråler, og om faktoren dækker, siger Peter Dalum, projektchef hos Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne.

Hvis du ønsker så rene produkter som muligt, anbefaler han i stedet at gå efter det nordiske miljømærke, Svanemærket.

Disse produkter må nemlig ikke indeholde ingredienser, som er på EU's liste over stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Desuden indeholder de heller ikke en lang række specifikke stofgrupper som parabener, triclosan, borater og perborater.

Kravene går længere end lovgivningen og revideres med få års mellemrum.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse - som har allieret sig med Miljøministeriet, Sundhedsstyrelsen, Dansk Dermatologisk Selskab og DMI - skal virkningen af en solcreme være dokumenteret og mærket med faktortal eller SPF, før man bør bruge den.

Herhjemme anbefaler man faktor 15 som minimum, og så må den gerne være vandfast.

- Men det vigtigste er, at man ikke kun beskytter sig med solcreme, men også bruger de andre solråd som skygge og tøj. Man skal tænke solbeskyttelse bredspektret.

- Især når man er sydpå, hvor uv-indekset er højt, er man nødt til at tage pauser fra solen, siger Peter Dalum.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce