cookie-og-privatlivspolitik
Foruden at tilbyde rigeligt med vand kan du lave hundeis ved at fryse dåsefoder ned i portioner, der er tilpasset hundens størrelse. Så har den noget koldt og sjovt at tygge i, tipper dyrlæge Niels Filtenborg-Barnkob. (Arkivfoto)
Foruden at tilbyde rigeligt med vand kan du lave hundeis ved at fryse dåsefoder ned i portioner, der er tilpasset hundens størrelse. Så har den noget koldt og sjovt at tygge i, tipper dyrlæge Niels Filtenborg-Barnkob. (Arkivfoto)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Livsstil

Kan også blive skoldet: Pas på hunden i solen

Skygge, vand og solcreme er ikke kun vigtigt for mennesker. Også hunde skal have ekstra beskyttelse i varme perioder.
11. juni 2019 kl. 10:00 Af Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Annonce

Børnene får solhat på, og du smører dig godt ind i solcreme, når sommersolen brager ned fra en skyfri himmel.

Men er du klar over, at uv-stråling og varme også er farligt for familiens firbenede venner?

De er i risiko for både overophedning og solskoldning - og sidstnævnte ses ofte i sommermånederne, fortæller dyrlæge Niels Filtenborg-Barnkob.

- Nogle bliver snydt af pelsen. Men flere steder har mange hunde enten ingen eller ekstrem tynd pels - som i lysken og undersiden af kroppen - så der kan den godt blive solskoldet, siger han og tilføjer:

- Så husk at smøre hunden ind i sunblocker. Det vil sige faktor 50.

Du kan bruge ganske almindelig solcreme til formålet - eksempelvis solcreme til babyer.

Samtidig skal du være opmærksom på, om hunden har det for varmt.

I den forbindelse er det vigtigt at vide, at hunde ikke sveder som mennesker, men i stedet slipper af med varmen gennem tungen, forklarer dyrlæge Rikke Christensen-Lee, der er direktør i Dyreværnet.

- Når de halser, får de luft over tungen. Det får vandet til at fordampe, og det køler dem ned, siger hun.

Så husk at tilbyde masser af koldt vand, så hunden både har til at slukke tørsten og til at køle sig ned med.

Det kan dog være vanskeligt for små og kortsnudede racer som fransk bulldog og mops.

Deres luftveje er nemlig forsnævrede, så generelt har de svært ved at komme af med varmen og er dermed i større risiko for at blive overophedet.

- Har man en af de racer, skal man virkelig være opmærksom på, at den har adgang til rigeligt vand og skygge, og at man ikke motionerer med den i dagtimerne, pointerer Rikke Christensen-Lee.

Hunde halser normalt mere, når det er varmt. Men er det så kraftigt, at den hyperventilerer, er den ved at blive overophedet.

Det giver en hurtig effekt at lægge våde håndklæder om hunden og komme koldt vand på poterne og steder, hvor der ikke er pels - som indersiden af ørerne, langs lysken og på maven.

Men er hunden decideret desillusioneret og slingrer eller helt passiv og slatten, kan det være tegn på hedeslag, og så skal hunden straks til dyrlæge.

- Pas på med at give hunden vand i den situation, for er den meget konfus, kan den have svært ved at drikke og risikerer at få vand i lungerne, siger Rikke Christensen-Lee.

Husk også, at du aldrig må efterlade hunden i en bil om sommeren. Ser du en hund, der viser tegn på hedeslag, i en varm bil, skal du kontakte politiet.

- Nødtvungent må man slå hul i ruden. Ellers risikerer hunden at dø, siger Niels Filtenborg-Barnkob.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce