cookie-og-privatlivspolitik
Sanne Gottlieb er aktuel med en ny bog, hvor en række kendte kvinder fortæller om deres møde med overgangsalderen. (Arkivfoto)
Sanne Gottlieb er aktuel med en ny bog, hvor en række kendte kvinder fortæller om deres møde med overgangsalderen. (Arkivfoto)
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Livsstil

Kendtes overgangsalder: Det ville vi gerne have vidst

Tal om overgangsalderen, og søg hjælp. Det skal ikke være ensomt og psykisk ødelæggende at blive ældre, lyder rådet i en ny bog.
22. september 2019 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Dårlig nattesøvn, hedeture, voldsomme humørsvingninger og tørre slimhinder.

Nogle kvinder mærker intet til overgangsalderen, foruden at menstruationen udebliver, mens generne for andre er både mange og voldsomme.

Og for en del kvinder kommer det som en overraskelse, fordi overgangsalderen - eller klimakteriet, som det også kaldes - ikke er noget, man taler åbent om.

Men det gør journalist og forfatter Sanne Gottlieb op med i en ny bog. I "Klimakteriesild" fortæller en række kendte kvinder ærligt om deres erfaring med overgangsalderen.

En af dem er skuespiller Mette Horn.

- Jeg ville gerne have vidst, at det kunne betyde noget for søvnen. Det er tortur, når man ikke kan få lov at sove, fortæller Mette Horn, som var så hårdt ramt af søvnløshed, at det i perioder tog hårdt på hendes humør.

Samtidig med at generne fra overgangsalderen ramte som en knytnæve, mistede Mette Horn sin eksmand, og hun kastede sig ud i en større selvransagelse.

Det betød, at hun ikke skænkede det en tanke, at søvnproblemerne kunne skyldes hormonelle ændringer.

- Når jeg var ked af det, skød jeg skylden på mig selv, siger hun og opfordrer i samme vending til, at kvinder bliver bedre til at tale åbent om det.

- Da jeg var barn, var kvinderne gode til at italesætte de forskellige faser i kvindelivet. Det bør vi også gøre i dag - med lidt humor, omsorg og kærlighed, siger hun.

For Mette Horn blev løsningen - efter hun havde forsøgt sig med naturprodukter som rødkløverekstrakt og cannabisolie - at tage hormoner.

Hendes råder kvinder, som står foran overgangsalderen, til at give sig selv lidt ekstra line, hvis generne er store.

- Jeg ville ønske, jeg havde ydet mere omsorg for mig selv i en stram tid. Ligesom vi er lidt ekstra søde ved teenagerne, når tingene vender op og ned for dem, siger hun.

En anden, der deler ud af sine erfaringer, er forfatteren selv. Sanne Gottlieb gik tidligt i overgangsalderen og var slet ikke forberedt på, hvad der ramte hende.

- Jeg ville gerne have vidst, at jeg gik ind i en lang periode med mange forskellige kapitler, fortæller hun med henvisning til, at generne for hende har ændret sig gennem årene.

I starten mærkede hun ikke meget til det, men pludselig ramte søvnproblemerne, som førte store konsekvenser med sig.

- Tre år inde i min overgangsalder fik jeg en periode, hvor jeg sov virkelig dårligt og samtidig havde en grundfølelse af ulykkelighed indeni. Jeg linkede det slet ikke til noget hormonelt, fortæller hun.

Men netop hormoner blev også hendes redning. Få dage efter hun startede på østrogen, var hun tæt på sit normale selv.

- Det har lært mig, at man ikke skal være skamfuld over at bede om hjælp. For der er hjælp at få, siger hun.

Hun håber, at hun med "Klimakteriesild", som rummer flere stærke kvinders fortællinger, kan være med til at aftabuisere overgangsalderen.

I bogen deler også blandt andre Hella Joof, Birthe Neumann, Søs Egelind og Pia Kjærsgaard deres personlige oplevelser.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce