cookie-og-privatlivspolitik
Rockwool Fondens Forskningsenhed har i samarbejde med Center for Alternativ Samfunds Analyse tidligere anslået, at det koster omkring 1,3 millioner kroner at have et børn, fra det bliver født, til det fylder 18 år. (Arkivfoto)
Rockwool Fondens Forskningsenhed har i samarbejde med Center for Alternativ Samfunds Analyse tidligere anslået, at det koster omkring 1,3 millioner kroner at have et børn, fra det bliver født, til det fylder 18 år. (Arkivfoto)
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Køb ikke brugt babyudstyr i blinde

Sørg for, at du kan inspicere produkterne selv, og tjek altid de gældende sikkerhedsstandarder.
08. april 2020 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Det er dyrt at få børn. Og især for førstegangsforældre er der store investeringer at gøre, inden den lille ny kommer til verden.

Barnevogn, autostol og babyseng kan hurtigt løbe op i langt over 20.000. Så der er en del at spare ved at købe brugt.

- For babyen betyder det ingenting, om barnevognen er ny eller ej. Bare den ligger trygt og godt og er mæt og glad, siger sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, som står bag rådgivningssiden netsundhedsplejersken.dk.

- Så der er intet i vejen for at købe barnevogn, vugge, tremmeseng og højstol brugt, så længe tingene lever op til gældende sikkerhedskrav, fortsætter hun.

Ifølge Forbrugerrådet Tænks seniorrådgiver Helen Amundsen, som arbejder med børne- og produktsikkerhed, udvikler EU's sikkerhedsstandarder inden for børneomsorgsprodukter sig hele tiden.

Samtidig skal man være bevidst om risikoen for, at det brugte køb kan indeholde kemikalier, som det ikke længere er tilladt at bruge.

- For eksempel fraråder vi blødt legetøj fra før 2007, hvor vi fik forbud mod ftalater. I 2015 kom der ligeledes forbud mod visse flammehæmmere, siger Helen Amundsen.

- Så er man på udkig efter babylegetøj, kan det være fint at have i baghovedet, at det ikke skal være for gammelt.

I nogle familier går legetøj i arv. Og selv om det er en sød tanke, at barnebarnet kan lege med mormors gamle dukke, så aner man ikke, om den indeholde blødgørere eller blyholdig maling.

Det gælder også udstyr som fars gamle tremmeseng.

- I dag er der strenge krav til afstanden mellem tremmerne, siger Helen Amundsen.

Derimod kan dyner og puder godt gå i arv eller købes brugt, hvis det tåler at blive vasket ved 60 grader.

- Jeg ville dog ikke købe det, hvis det har stået i et rygerhjem, hvis det lugter dårligt, eller hvis dynen eller puden er meget gammel, siger Helen Lyng Hansen.

Der er dog tre ting, man absolut skal købe fra ny: sko, cykelhjelm og madras til sengen.

- Børns fødder er meget forskellige, og man skal være sikker på, at skoene sidder optimalt, så fødderne får støtte, siger Helen Lyng Hansen.

Madrassen skal være ny, så man er sikker på, at den er fri for støvmider. Eksponeres babyen for det, kan den udvikle allergi.

I stedet for at købe nyt eller brugt kan man også leje babyudstyr som tøj, transportposer, kravlegårde, autostole og brystpumper.

Det kan typisk betale sig i forhold til autostole. De små vokser så hurtigt i begyndelsen, at det kan være en idé at leje en, inden man køber en, når barnet vejer mere og dermed kan bruge autostolen i længere tid.

- Den skal selvfølgelig være lovlig, genkendt og ikke have været involveret i uheld, så den har fået tryk. Det bør de steder, der udlejer autostole, kunne garantere, siger Helen Lyng Hansen.

Seniorrådgiver Helen Amundsen fra Forbrugerrådet Tænk tilføjer:

- Vi siger generelt, at når det kommer til brugte sikkerhedsprodukter som for eksempel autostole, skal man kun leje eller købe det af folk, man kender og stoler på, siger hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce