cookie-og-privatlivspolitik
Grøntsager er vigtige at få hver eneste dag. Det er bare alt for få børn i skolealderen, der rent faktisk får de anbefalede 600 gram frugt og grønt dagligt. (Arkivfoto)
Grøntsager er vigtige at få hver eneste dag. Det er bare alt for få børn i skolealderen, der rent faktisk får de anbefalede 600 gram frugt og grønt dagligt. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Kødsovs og karrysovs: Pak hverdagsretterne med grønt

En ny undersøgelse viser, at nogle skolebørn får for lidt frugt og grønt. Derfor kommer kok Louisa Lorang her med sine forslag til grønne hverdagsretter.
15. april 2019 kl. 16:00 Af Af Mathias Sinius Mølgaard, Ritzau FOKUS

Annonce

600 gram frugt og grønt.

Så meget bør både børn og voksne indtage hver dag, hvis man skal følge de officielle kostråd og ordningen kaldet "6 om dagen".

Det får alle danske skolebørn bare ikke, viser Skolebørnsundersøgelsen 2018 fra Statens Institut for Folkesundhed.

Faktisk er det kun hvert andet barn, der lever op til anbefalingerne om at spise frugt og grønt hver dag. Det fortæller Mette Rasmussen, der er lektor og projektleder på undersøgelsen.

- Det handler i høj grad om tilgængelighed, adgang og kvalitet. De vil gerne spise frugt og grønt, men ikke hvis bananen er brun, siger Mette Rasmussen.

Hvis børnene ikke selv er interesserede i frugten og grøntsagerne, kan det være en god idé at pakke grøntsagerne ind i de faste måltider.

Ifølge kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang findes der flere hverdagsretter, du kan pakke med grøntsager. Dem beskriver hun blandt andet i sin kommende bog "Grøn mad til hele familien", som udkommer til juni.

- Det klassiske eksempel på en familieret er spaghetti med kødsovs, men her kan du sørge for, at den er fyldt med grøntsager - den kødsovs, jeg laver, indeholder nok 80 procent grøntsager, siger hun.

Du kan rive grøntsager som squash, aubergine og bladselleri ned til de traditionelle grøntsager som gulerødder og løg, fortæller Louisa Lorang.

Et andet eksempel på en hverdagsret, du kan gøre sundere, er karrysovsen - og det er lige meget, om du laver boller i karry, kylling i karry eller bare grøntsager i en karrysovs.

- Den kan bestå af rigtig mange gulerødder og æbler, men du kan også lave den på ren og skær græskar. Tag et helt græskar, bag det i ovnen, blend det og bland det sammen med karry og kokosmælk. siger Louisa Lorang.

Er frikadeller eller kødboller også en favorit på middagsbordet, kan du sørge for at fylde dem med grøntsager.

- Her er squash den perfekte grøntsag. Du kan faktisk rive squash i al slags fars, og det samme gælder med aubergine, som også passer godt til at blive revet i kødsovs eller en lammegryde, siger Louisa Lorang.

Er dit barn ikke tosset med at spise den frugt og de grøntsager, du måtte give med i madpakken, handler det om at tænke ud af boksen.

- Prøv derfor at gøre noget nyt såsom at putte skiver af glaskål eller nogle rå stykker spidskål eller blomkål med. Og bliver det for tørt, kan du altid give en dip med, lyder rådet fra Louisa Lorang.

Frugt og grønt behøver ikke nødvendigvis at skulle indtages i fast form. Du får også alle de sunde vitaminer, hvis du eksempelvis blender gulerødder, æbler eller appelsiner til en smoothie eller juice, lyder det fra Louisa Lorang.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce