cookie-og-privatlivspolitik
Forskning viser, at hjemmeskolingen især går ud over indskolingselevernes trivsel og læring. Samtidig har den enkelte familie ikke samme ressourcer at trække på, fordi boligstørrelse, mentalt overskud, forældrenes arbejdsforhold og faglige formåen er forskellig. (Genrefoto)

2

Billeder

Forskning viser, at hjemmeskolingen især går ud over indskolingselevernes trivsel og læring. Samtidig har den enkelte familie ikke samme ressourcer at trække på, fordi boligstørrelse, mentalt overskud, forældrenes arbejdsforhold og faglige formåen er forskellig. (Genrefoto)
Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Kørt sur i hjemmeskoling? Tre gode råd til forældrene

Hjemmeundervisningen trækker tænder ud hos flere familier. Red Barnet og foreningen Skole & Forældre giver deres bud på, hvordan I kan lette stemningen.
14. januar 2021 kl. 07:00 Af Ritzau

Annonce

Der kan være småt med både kontorpladsen og det mentale overskud, hvis både forældre og børn arbejder hjemme.

Og mens hjemmeskolingen i foråret var præget af en vis pionerånd, er den hos mange begyndt at trække tænder ud, konstaterer Rasmus Edelberg, der er formand for foreningen Skole & Forældre.

- Selv om vi har været i gang noget tid, er presset ikke blevet mindre - tværtimod er man måske nået en udmatning. Derfor frygter vi, at nogen familier knækker nakken på opgaven, siger han.

Red Barnet bakker op og peger på, at det i sidste konsekvens går ud over børnene. De råder derfor til, at I sænker ambitionsniveauet, hvis hjemmeskolen volder problemer.

Hellere nå tre opgaver med skindet på næsen - end fem opgaver med gråd og tænders gnidsel, tilføjer Rasmus Edelberg.

- Det vigtigste er at bevare trygheden, omsorgen, trivslen og de gode relationer i familien. Ellers bliver det slet ikke til at holde ud derhjemme. Et lille fagligt efterslæb kan skolen hjælpe med at indhente senere, siger han.

Ræk gerne ud, og spørg om hjælp hos klasselæreren.

For selv om skoledagen har skiftet arena, er lærerne stadig til stede online og eksperter på det faglige.

Og undersøgelser viser, at mange forældre mister evnen til at forstå eksempelvis elevernes matematikopgaver omkring 6. klasse. Så undlad at piske dig selv med skorpioner, fordi du ikke mestrer det faglige.

- Din kerneopgave er egentlig, som den altid har været: at vise interesse for barnets skolegang, lytte, spørge ind til lektierne og sørge for barnets struktur rundt om skoledagen, siger Rasmus Edelberg.

Og netop struktur er et nøgleord uanset alder, tilføjer Naja Kinch Sohn, der er seniorrådgiver i Red Barnet.

Sørg for, at der bliver skabt en tydelig overgang mellem skoledag, frokostpauser, frikvarter og fritid.

Når I spiser morgenmad, kan I eksempelvis tale om, hvad barnet skal lave i løbet af dagen.

Det kan også være fint at give lidt medbestemmelse.

- Det kan være, at man lader barnet vælge, hvad I skal spise til frokost - eller om det helst vil kælke, lege på værelset eller på legeplads, når det bliver frikvarter, nævner Naja Kinch Sohn.

Hvis du derimod er forælder til et større barn, så stik hovedet ind på værelset engang imellem. Vis omsorg og interesse, lav et frugtfad, og mind dem om at holde pauser.

Det vigtigste er, at der er klare overgange mellem, hvornår hjemmet er forum for henholdsvis skole og fritid.

Hos de mindste kan I låne lidt fra klassens ritualer:

- I indskolingen har man ofte nogle morgenritualer, hvor man synger, laver gymnastik eller snakker om dagens navn og dato. Spørg klasselæreren, og lad jer inspirere af det, foreslår Naja Kinch Sohn.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce