cookie-og-privatlivspolitik
Når de unge flytter hjemmefra, skal de vide, at du er der som forældre, hvis de får brug for det. Men undgå som udgangspunkt at stå i vejen for deres fester og studieliv ved at tage kontakt til dem dagligt. (Arkivfoto)
Når de unge flytter hjemmefra, skal de vide, at du er der som forældre, hvis de får brug for det. Men undgå som udgangspunkt at stå i vejen for deres fester og studieliv ved at tage kontakt til dem dagligt. (Arkivfoto)
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Livsstil

Kom aldrig uanmeldt forbi når dine børn er flyttet

Drop de mange spørgsmål, men fyld køleskabet op, og tilbyd at betale transporten hjem, når dit barn er flyttet hjemmefra.
16. september 2020 kl. 08:00 Af Ritzau

Husker du nu at spise ordentligt, få sovet nok og betale huslejen til tiden?

Spørgsmålene kan være mange, når børnene flytter hjemmefra, og det kan være svært at gennemskue, hvordan du bedst er en god forælder på afstand og samtidig lader ungerne stå på egne ben.

- Det vigtigste er, at man har en god relation til børnene, hvor de tør at sige fra, siger Ulla Dyrløv, der er børne-, unge- og familiepsykolog.

- Det skal være sådan, at de tør tage telefonen og sige: "Hej forældre, jeg magter ikke at snakke med jer i dag", fortsætter hun.

Hver gang du vil se dem eller ringe, så husk at gøre det klart, at de bare kan sige fra, hvis det bliver for meget.

Annonce

- På den måde viser man, at man er klar til afvisninger, men at man også er klar til at hjælpe, siger hun.

Det kan især være svært, hvis børnene flytter langt væk. For det er en maksimal belastning for barnet, hvis det både skal starte nyt studie, flytte hjemmefra for første gang og finde rundt i en by, hvor det ikke har noget netværk.

- Og så bliver det ofte også sværere for forældrene, fordi det er sværere at komme til at hjælpe, forklarer Ulla Dyrløv.

Det første år bør du derfor hjælpe med de praktiske ting, hvor du kan. Fortæl, at du er klar til at betale barnets transport, hvis det får behov for at komme hjem.

- Lyt ikke til alle dem, der siger, at det er at overbeskytte sine børn. Det hedder at aflaste, og den slags er altid en hjælp, siger hun.

Annonce

Men undlad samtidig at stille for mange spørgsmål, da det også kan være en belastning.

- De skal have ro til at få skabt det nye liv, siger Ulla Dyrløv.

Selv om du kan hjælpe med at fylde køleskab og tilbyde togbilletten hjem, så skal du dog have tillid til, at dit barn er i stand til at flytte hjemmefra.

Undgå for alt i verden at komme rendende uanmeldt i tide og utide.

- Man skal passe på med ikke at gøre alting for dem, for det kan opleves som et signal på, at man ikke tror, de kan klare tingene selv, siger ungdoms- og familiepsykolog Ida Koch, der desuden har bidraget til bogen "Kunsten at give slip - når børnene flytter hjemmefra".

Annonce

Du risikerer at frarøve dem deres ansvar og den følelse af tilfredshed, der følger med at magte opgaverne selv. Hav tillid til, at dit barn henvender sig til dig og beder om hjælp, hvis det bliver nødvendigt.

- Det handler om at finde en balance, hvor man på den ene side støtter og er tilgængelig med hjælp og kærlighed, men på den anden side respekterer deres selvstændighed, siger Ida Koch.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE