cookie-og-privatlivspolitik
Børn føler meget hurtigt skyld, når deres forældre går fra hinanden - og her er det forældrenes vigtigste opgave at kæmpe sig ud af følelsernes vold og sætte alt ind på at hjælpe barnet igennem situationen, mener familieterapeut. (Modelfoto)
Børn føler meget hurtigt skyld, når deres forældre går fra hinanden - og her er det forældrenes vigtigste opgave at kæmpe sig ud af følelsernes vold og sætte alt ind på at hjælpe barnet igennem situationen, mener familieterapeut. (Modelfoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Kom bedst igennem den konfliktfyldte skilsmisse

Er der børn involveret i en skilsmisse, skal man pakke sine egne frustrationer væk og fokusere på barnets behov - uanset hvor umuligt det end kan virke.
20. april 2019 kl. 08:00 Af Af Stine Eskildsen/ritzau fokus/

Annonce

Bølgerne går højt, bragende uenighed efterfølges af tyngende tavshed, og gråd og frustration er hverdagskost.

De færreste kommer gennem en skilsmisse uden en skramme - men er der et barn involveret, skal man holde det så langt væk fra konflikten som muligt, lyder det fra Børns Vilkår.

Også selv om det er barnet, der er omdrejningspunktet for stridighederne.

- Man skal virkelig gøre sig umage i kommunikationen med sin eks, siger seniorkonsulent Bente Boserup.

Man skal ikke skjule, at mor og far har problemer lige nu, fastslår hun. Men det skal være fuldstændig klart for barnet, at det ikke er hans eller hendes skyld.

- Det er ikke barnet, der skal redde det her. Det skal holdes helt ude af den konflikt og ikke tvinges til at tage livsændrende beslutninger, siger hun.

Tal pænt om hinanden, og lad være med at beskylde hinanden for noget, mens barnet er til stede.

- Det skal være okay for barnet at elske begge sine forældre lige meget, siger Bente Boserup.

Det kan måske virke umuligt i kampens hede - især hvis der er utroskab involveret.

Men her handler det om at holde skarp fokus på barnets behov, siger familieterapeut og konfliktmægler Bettina Vestergaard, som til daglig rådgiver skilsmisseforældre og -børn i firmaet Skilsmissekonsulenten.

- De fleste forældre vil det bedste for deres børn, men er ikke i stand til at se ud over deres egen sorg og frustration, siger hun og fortsætter:

- Men de skal bearbejde den sorg et andet sted, fastslår Bettina Vestergaard.

Det kan være sammen med en ven, et familiemedlem eller en psykolog. Men i snakken om barnets fremtidige liv som skilsmissebarn er det kun barnets behov, der skal have fokus.

- Skab et rum, hvor der er god tid til at tale tingene ordentligt igennem. Det skal handle om, hvordan man kan være gode forældre for barnet på trods af situationen, siger Bettina Vestergaard.

Er konfliktniveauet højt, kan det være, der er behov for, at en tredjepart skriver aftalerne ned, foreslår familieterapeuten.

På den måde undgår man at anklage hinanden, hvis formuleringerne på papiret ikke passer med det, man havde aftalt.

Giv også barnet lov til at snakke med en anden voksen, mens den største konflikt udspiller sig, anbefaler Bente Boserup fra Børns Vilkår.

- Sig det i skolen, så der er en voksen, der kan tage ekstra hånd om barnet, siger hun.

Det kan også være et familiemedlem eller en ven af familien, der kan stille op for barnet.

- Alternativet er, at barnet skal løse det selv. Og det kan det ikke, siger Bente Boserup.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce