cookie-og-privatlivspolitik
Juleaften kan være hård, hvis man som skilsmisseforældre skal have første jul uden sine børn. (Arkivfoto)
Juleaften kan være hård, hvis man som skilsmisseforældre skal have første jul uden sine børn. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Kom bedst muligt gennem den første skilsmissejul

Hold børnene ude af diskussionen om juleaften, hvis I er blevet skilt, lyder rådet fra Børns Vilkår.
05. december 2019 kl. 12:00 Af Ritzau

Annonce

Hvert år bliver omkring 15.000 par skilt herhjemme, viser tal fra Danmarks Statistik. Og det betyder, at mange forældrepar går en helt ny virkelighed i møde, når juleaften står for døren.

Skal man holde jul sammen for børnenes skyld? Og hvis ikke, hvem skal så have børnene første år?

- Det kan være en hård tid, men sådan er vilkårene desværre, når man bliver skilt. Så er der nogle ting, man ikke kan gøre sammen længere, siger Bente Boserup, der er specialkonsulent hos Børns Vilkår.

Derfor er det vigtigt, at man så hurtigt som muligt gør klart, hvordan julen skal se ud.

- Allerede nu skal børnene vide, hvor de skal være til jul, for man begynder at tale om det i skolerne og daginstitutionerne, siger Bente Boserup.

Har man svært ved at blive enige, er det vigtigt at holde børnene helt ude af konflikten.

- Et vigtigt råd til forældrene er ikke at gøre julen til en konflikt, for så bliver det endnu sværere for børnene, siger seniorkonsulent og familiebehandler Søren Marcussen fra Center for Familieudvikling.

- Når vi er i konflikt, så inddrager vi ofte børnene og hører dem, hvad de synes. Men det skal vi lade være med, siger han.

Selv om det er hårdt for den, der ikke får den første jul med børnene, skal børnene ikke kunne mærke det.

- Man kan godt sige til sine børn, at man vil savne dem, men man skal samtidig forsikre dem om, at man også får en god jul. På den måde sætter man børnene fri for bekymringer, siger Søren Marcussen.

Det er også en mulighed at holde første juleaften sammen, men igen handler det om at vurdere konfliktniveauet.

- Som voksen skal man spørge sig selv, om man er et sted, hvor man kan være i samme rum og stadig skabe en god stemning. Kan man ikke det, skal man hellere lade være, siger han.

Nogle fraskilte forældre vælger at holde to juleaftener, så begge får lov til at opleve den særlige stemning. Men det er ikke nødvendigvis den rigtige løsning, mener Bente Boserup.

- Børn ved godt, at juleaften er den 24. december, og man kan gøre meget andet end at holde to deciderede juleaftener. Gør man det, risikerer man bare, at magien forsvinder, siger hun.

Lav hellere nogle sjove aktiviteter i dagene før eller efter jul.

- Langt de fleste børn ønsker at se både mor og far i julen. Så bryd ud af de normale rammer, hvis det er vigtigt for børnene, siger Søren Marcussen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce