cookie-og-privatlivspolitik
Søvnløshed er blandt de symptomer, der virkelig kan tære på en kvinde i overgangsalderen. (Modelfoto)
Søvnløshed er blandt de symptomer, der virkelig kan tære på en kvinde i overgangsalderen. (Modelfoto)
Foto: Tom Baker/Free

Livsstil

Kom nemmest gennem overgangsalderen

En gynækolog og en psykolog giver her deres bedste råd til at komme igennem en tid med fysiske og psykiske symptomer.
22. september 2019 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Den venter for alle kvinder, og du kan ikke gøre noget for at undgå den.

Men overgangsalderen og dens gener behøver ikke at blive styrende for dit liv.

For der er flere forskellige måder at tackle og behandle både hedeture, søvnproblemer, tristhed, tørre slimhinder og nattesved, som rammer omtrent 80 procent af alle kvinder i forskellig grad.

- Man skal for det første ikke tage sorgerne på forskud, for det er ikke alle, der har brug for behandling, fastslår Christine Felding, der er speciallæge i gynækologi og obstetrik.

Men har du brug for hjælp, skal du til gengæld heller ikke være bange for at bede om den, fastslår hun. For selv om det typisk ikke anbefales at tage hormoner i årtier, kan det i de værste år være en overvældende hjælp.

- Hvis man vågner flere gange om natten og må skifte sengetøj, fordi man har haft svedeture, så bliver man udmattet - og det sænker ens livskvalitet. Men alle de værste gener kan løses med hormoner, siger hun.

Recept på hormoner får du hos lægen.

Der findes også en række naturprodukter - herunder et fermenteret sojaprodukt og rødkløverekstrakt - som hjælper for nogle, mens andre tyr til akupunktur og mindfulness.

Men for nogle er der ingen gode alternativer til hormonerne.

- Hormoner hjælper hurtigt, så hvis man er lidt skeptisk, kan man prøve det i tre måneder i første omgang, siger Christine Felding.

Der er også meget, du kan gøre mentalt. Det forklarer Irmgard Spangsdorf, som er autoriseret psykolog og som har arbejdet med angst, fobier og livskriser.

- Overgangsalderen er ikke bare en fysisk krise, men også en eksistentiel krise, der kan prikke til alle mulige ting hos forskellige mennesker, fortæller hun.

Og de ting skal selvfølgelig bearbejdes. Men hvis du formoder, at overgangsalderen spiller en rolle i forhold til at forstærke problemerne, kan det hjælpe at være bevidst om det.

- Accepten af, hvorfor de her ting sker med ens krop og sind, er et rigtig godt udgangspunkt for at komme igennem det, siger Irmgard Spangsdorf.

Hun foreslår, at du gør brug af visualisering og for eksempel anskuer overgangsalderen som et bjerg, du skal over.

- Det handler om at vide, at der er en anden side. At det holder op igen, siger hun.

Og så skal man arbejde med at acceptere det forfald og kroppens forgængelighed, som overgangsalderen fører med sig.

- Der er en sorg forbundet med at sige farvel til den krop, man kender - og det skal man give sig tid til at komme igennem, siger Irmgard Spangsdorf og tilføjer:

- Det ligger i vores tid, at vi vil løse tingene her og nu, men det kan man ikke. Kriser tager tid.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce