cookie-og-privatlivspolitik
Plant i rækker i køkkenhaven, så du bedre kan genkende ukrudt og nemmere kan fjerne det. Vær opmærksom på, at rækkerne ikke er for smalle, så der ikke er plads til planterne - og dig selv - når de bliver større. (Arkivfoto)
Plant i rækker i køkkenhaven, så du bedre kan genkende ukrudt og nemmere kan fjerne det. Vær opmærksom på, at rækkerne ikke er for smalle, så der ikke er plads til planterne - og dig selv - når de bliver større. (Arkivfoto)
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Livsstil

Kom ukrudtet i haven i forkøbet med simple trick

Du burde allerede indlede kampen mod ukrudt i haven i efteråret, men det er også muligt at snyde ukrudtet nu, inden du planter og sår.
19. april 2021 kl. 09:00 Af Ritzau

Tiden til at få jord under neglene i køkkenhaven nærmer sig, men det samme gør kampen mod ukrudt.

Vil du forebygge fremkomsten af de uønskede småplanter, kan du med fordel kultivere jorden med en kultivator eller en rive, inden du skal så og plante, fortæller Ulla Jakobsen, sagsbehandler ved Miljøstyrelsen.

- Lad derefter jorden ligge i to-tre uger. På den måde laver man et falsk såbed, hvor man lader, som om man har gjort jorden klar til plantning, og så vil ukrudtet spire frem.

- Derefter skal man kultivere igen, samtidig med at man planter og sår sine grøntsager. Ukrudtet har dermed opbrugt nogle af sine kræfter, inden man planter og sår, forklarer hun.

Desuden er det en rigtig god idé at plante i rækker, for så har du bedre overblik over ukrudtet, forklarer hun.

Annonce

Samme anbefaling lyder fra Anja Kelvin, anlægsgartner i Haveselskabet, som siger, at rækkerne også gør det nemmere at genkende ukrudtet.

Ifølge Anja Kelvin begyndte forebyggelsen af ukrudt faktisk allerede sidste år.

- Hvis man vil undgå ukrudt i sine bede, så skal man hvert efterår lægge cirka tre centimeter kompost ud over sin jord, efter at man har høstet de sidste afgrøder. Det lukker af for spiring af nye ukrudtsfrø, forklarer hun.

Anja Kelvin selv bruger sit eget og naboens græs- og haveafklip, ligesom hun klipper sine bregner i små stykker og spreder dem ud i et fint lag mellem bedene.

Har du højbede, skal du også være opmærksom på den kompostjord, du bruger, pointerer Ulla Jakobsen.

Annonce

- Har man lavet det selv, kan der være ukrudtsfrø i. Henter man det fra kommunens genbrugsplads, vil det ofte være varmebehandlet og derfor ikke indeholde særlig mange ukrudtsfrø.

- Alternativt kan man købe spagnum på planteskoler og i havecentre, for der er som regel heller ikke ukrudtsfrø i.

Ukrudtsduge kan godt bruges, siger Ulla Jakobsen, men de egner sig bedst til de steder i haven, hvor de skal blive liggende længe, for eksempel under fliser, i et rosenbed eller under småsten.

Uanset hvor meget du forebygger, er det svært at undgå en smule ukrudt. Da kemisk ukrudtsbekæmpelse ikke er vejen at gå, er der ifølge Ulla Jakobsen primært én ting at gøre.

- Man må ned på knæ og luge. Gør det midt på dagen, hvor der er masser af solskin, for så visner planterne hurtigere.

Annonce

- Afgrøderne vil på et tidspunkt nå en størrelse, hvor det skygger for ukrudtet. Men jo mere man roder i jorden, jo flere chancer giver man ukrudtet for at spire frem på ny, så i begyndelsen skal man se efter ukrudt flere gange om ugen, lyder det.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE