cookie-og-privatlivspolitik
Bliver man sammen, til livet rinder ud, gør det næppe den store forskel, om den ene får mere i pension end den anden. Men ender man blandt de omkring 50 procent, der bliver skilt, kan den ene ende i en penibel økonomisk situation. Genrefoto
Bliver man sammen, til livet rinder ud, gør det næppe den store forskel, om den ene får mere i pension end den anden. Men ender man blandt de omkring 50 procent, der bliver skilt, kan den ene ende i en penibel økonomisk situation. Genrefoto
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Kvinde - boost din pensionsopsparing

Kvinder har gennemsnitligt 24 procent mindre på deres pensionsopsparing og står svagere økonomisk, hvis skilsmissen rammer.
07. marts 2019 kl. 18:00 Af Af Stine Eskildsen/ritzau fokus/

Annonce

Kvinder, der bliver skilt, når de nærmer sig pensionsalderen, vil typisk stå dårligere økonomisk end mænd.

I hvert fald viser Danmarks Statistik, at kvinders pensionsopsparing i 2017 var gennemsnitligt 24 procent mindre end mænds.

Og selv om det går den rigtige vej - i 2014 var tallet 27 procent - bør flere kvinder tænke mere langsigtet, mener forbrugerøkonom Carsten Holdum fra PFA.

- I det moderne Danmark tager kvinderne uddannelse og skaber karriere. Men alligevel ser vi, at summen af det, kvinder ejer, er mindre, siger han.

Det er primært et problem, hvis man har levet i parforhold med fælles økonomi, men går fra hinanden, forklarer forbrugerøkonomen.

I dag ender omtrent halvdelen af alle ægteskaber i en skilsmisse.

Helt generelt kan flere kvinder blive bedre til at tage ansvar for deres økonomiske situation, mener Desirée Ballegaard, der er direktør og finansiel rådgiver i det uvildige rådgivningsfirma Financial Confidence.

- Og når det nu er sådan, at kvinder lever længere end mænd, så bør de også bliver bedre til at lade formuen arbejde for dem, siger hun.

Kvinder er nemlig overordnet set gode til at spare op, men knap så gode til at få pengene til at formere sig, mener hun.

- Man skal overveje at investere de penge, man ikke skal bruge inden for en kort tidshorisont. Jo længere tid man har, før man skal bruge sine penge, des større risiko kan man tillade sig at tage, siger hun.

Det er Carsten Holdum enig i. Han anbefaler, at man tager et kig på sin risikovillighed.

- Når vi beder vores kunder tage stilling, oplever vi oftest, at kvinder går ned i risiko, mens mænd går op, siger han.

Og det er fint, hvis det er sådan, man har det bedst, fastslår han.

Men er man langt fra pensionsalderen og villig til at risikere tab på den korte bane for til gengæld at have en chance for at vinde noget på den lange bane, bør man overveje at investere op mod 100 procent af sin pension i aktier, siger han.

Når man nærmer sig pensionsalderen, bør man nedsætte sin risikovillighed, råder både han og Desirée Ballegaard.

Hun anbefaler videre, at man tage en snak med sin partner om, hvordan man er stillet økonomisk.

- Man skal tale om, hvad der er vigtigt, rimeligt og værdigt for en - nu og i fremtiden, siger hun.

Det kan være snakke om karriereønsker, hvem der tager barsel eller måske går på deltid for at have mere tid med børnene - og om nogen skal indbetale mere til de forskellige opsparinger, man har, forklarer hun.

I sidste ende er det nemlig alle valg, der kan have betydning ens økonomiske fremtid.

Hvis man vil have en mere ligelig fordeling af pensionsmidlerne, foreslår Carsten Holdum, at man får lavet et juridisk dokument, der fastslår, at man er lige godt stillet ved en skilsmisse - også i forhold til pensionsmidler.

- Eller man kan sige, at der skal indbetales lige meget. Differencen kan for eksempel tages fra husholdningsbudgettet, siger forbrugerøkonomen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce