cookie-og-privatlivspolitik
Næste gang du hører, at du får flere rettigheder ved at leje en lejlighed i mere end to år, kan du fortælle, at det altså bare er en sejlivet myte. (Arkivfoto)
Næste gang du hører, at du får flere rettigheder ved at leje en lejlighed i mere end to år, kan du fortælle, at det altså bare er en sejlivet myte. (Arkivfoto)
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Livsstil

LLO afliver kendt boligregel: Det er en ren myte

Du kender nok reglen om, at hvis man har lejet i en bolig i mere end to år, er man nærmest ikke til at smide ud. Men den holder altså ikke, siger LLO.
02. september 2021 kl. 08:00 Af Ritzau

Det er en udbredt forståelse, at to år i en lejebolig er en magisk grænse.

For når du har overskredet de to år, vinder du på det nærmeste hævd over lejligheden og bliver noget nær umulig at smide ud, lyder historien, der ofte bliver gentaget.

Men den skal du altså ikke tro på, fastslår Lejernes Landsorganisation, LLO.

- Det er en meget sejlivet myte, der findes i befolkningen, men ikke i loven, konstaterer Anders Serup Svendsen, som er chefjurist i LLO.

- Det er ikke sådan, at det er sværere at smide en lejer ud, der har boet i lejligheden i to år. Vi ser en del udlejere, der misforstår reglerne og tror, at det er umuligt at komme af med lejerne efter to år og af den grund tidsbegrænser lejemålet, uddyber han.

Annonce

Som udgangspunkt får du som lejer altså ikke flere rettigheder, bare fordi du har boet på adressen i mere end to år.

Men der er faktisk et tilfælde, hvor du kan få en ekstra rettighed, tilføjer Anders Serup Svendsen.

- Hvis du bor med din kæreste, men ikke står på kontrakten, så får du ret til alligevel at kunne overtage lejligheden, når du har boet der i to år, forklarer han.

Jan Blicher Grunnet er advokat og indehaver af Lejka, der er en digital platform, hvor både udlejere og lejere kan få hjælp til at administrere lejeforholdet. Han er også udmærket bekendt med myten om den særlige toårsgrænse ved leje.

Og han kan tilføje et par andre myter, han også støder på.

Annonce

- Det er en myte, at en tidsbegrænsning maksimalt må vare i to år, siger Jan Blicher Grunnet.

Der er nemlig slet ikke nogen regler for, hvor lang en tidsbegrænset udlejningsperiode må være.

Det eneste krav er, at tidsbegrænsningen skal være "begrundet i udlejers forhold". Det vil sige, at der skal være en reel og gyldig grund til at begrænse lejeperioden.

En gyldig grund er eksempelvis, at du bor i udlandet i en begrænset periode på grund af et studie eller arbejde og herefter vender tilbage til lejligheden.

En ugyldig grund er, at du lige vil se lejeren an eller vil prøve at bo sammen med kæresten.

Annonce

- Det er også en misforståelse, at man kun må leje tidsbegrænset ud én gang til den samme lejer. En ny tidsbegrænsning kræver bare, at man yderligere har en fornuftig og gyldig begrundelse for at forlænge tidsbegrænsningen, forklarer Jan Blicher Grunnet.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE