cookie-og-privatlivspolitik
Hos Coop Analyse kan de konstatere, at de vegetariske produkter i deres supermarkeder er i vækst. Her ses en vegetarisk burger. (Arkivfoto)
Hos Coop Analyse kan de konstatere, at de vegetariske produkter i deres supermarkeder er i vækst. Her ses en vegetarisk burger. (Arkivfoto)
Foto: Francois Lenoir/Reuters

Livsstil

Laboratoriekød og falafler: Her er de nye madtrends

Det brune danske køkken er på retur, og vi går grønnere tider i møde. I 2021 skal du sætte gaflen i falaflen og vænne dig til tanken om kød fra et laboratorium.
19. januar 2021 kl. 07:00 Af Ritzau

Annonce

Kan du forestille dig kunstigt kød på tallerknen? Det må nu sælges i Singapore, hvor en amerikansk virksomhed har fået tilladelse til at sælge laboratoriefremstillet kyllingekød, der aldrig har set skyggen af et levende dyr.

Og det varsler nye tider på madscenen. Her får du overblikket over de strømninger, som bevæger sig netop nu.

1) Grønne tider

Generelt rider vi på en grøn bølge i samfundet, og den sætter sine tydelige spor på maden. Det fortæller Lars Sonne Hansen, som er forstander på Suhrs Højskole, hvor de blandt andet underviser i foodtrends.

- Der kommer langt flere nemmere grønne valg, siger han.

Annonce

Hos Coop Analyse kan man se en stigning i salget af vegetariske alternativer på omkring 20 procent om året. Det gælder blandt andet plantedrikke som eksempelvis havredrik. Der er dog tale om ret små tal.

Samtidig kan man ikke tale om en tendens uden en modtendens. Og den gør sig også gældende her.

- Det kommer til at slå igennem, at vi spiser mindre kød og mere af noget andet - nok også køderstatninger. Men der bliver sideløbende også solgt mere hakket oksekød, fortæller Lars Sonne Hansen.

2) Fra laboratoriet til tallerkenen

Og i krydsfeltet mellem kød og bæredygtighed spirer det syntetisk dyrkede kød.

Annonce

Ifølge Anne-Sophie Lahme, som er kogebogsforfatter, foredragsholder om fødevaretrends og indkøbsvaner og kontaktchef i Lahme Kommunikation, er der dog lang vej, til det spirer på dansk grund.

Først og fremmest kræver det en godkendelse i EU. Men der er mindst lige så lang vej til, at danskerne er mentalt klar til det kunstige kød, vurderer hun.

- Det er en kæmpe ting, men det kommer til at gå langsomt i Danmark. Det er lidt kontroversielt at sige, at man har spist en bøf, der aldrig har set en ko, siger Anne-Sophie Lahme og fortsætter:

- Men på sigt kan vi spise en bøf, der ikke er alt for forfærdeligt for klimaet, og så går det kun ud over vores egen sundhed. Så det næste skridt er kød, der ikke er så usundt. Det er helt klart værd at holde øje med.

3) Falaflen haler ind på frikadellen

Annonce

Det klassiske danske køkken med brun sovs og kartofler er generelt under ombygning, og bliver stadig grønnere og lettere.

Der lander lidt mindre kød på bordet, og det seneste år har vi for alvor sat gaflen i falaflen.

Den vegetariske kikærtedelle er blevet en favorit på mange danske borde og kan gøre det ud for en frikadelle eller kødbolle. Det fortæller Lars Aarup fra Coop Analyse, som har analyseret det seneste års salgstal.

- Falaflen er meget populær, og det er stigende. Den smager godt, er nem at lave, børnene kan lide den, og så kan den tages fra frost og lige steges af. Og jeg tror, vi kommer til at se mere falafel i hele landet i 2021 - både fra frost og fersk.

- Sådan noget som kål, græskar, bønner og linser kommer også til at fylde mere af den del af tallerkenen, der er blevet udgjort af kartofler, ris og pasta. Så vores menukort er ved at blive bredere og mere varieret, siger Lars Aarup.

Annonce

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE