cookie-og-privatlivspolitik
Ifølge Bolius kan du spare omkring 400-1000 kroner på el om året ved at skifte en forældet cirkulationspumpe ud. En ny kan tjene sig ind på omkring tre år. (Genrefoto)

2

Billeder

Ifølge Bolius kan du spare omkring 400-1000 kroner på el om året ved at skifte en forældet cirkulationspumpe ud. En ny kan tjene sig ind på omkring tre år. (Genrefoto)
Foto: Coloubox/Free

Livsstil

Lad ikke varmeanlægget stå i tomgang sommeren over

Sommerventilen og cirkulationspumpen kan koste dig helt unødvendige kroner hen over sommeren. Du kan spare både penge og CO2 ved at lukke helt ned.
19. maj 2020 kl. 07:00 Af Ritzau

Annonce

I takt med at varmegraderne stiger, kan du snildt slukke for alle radiatorerne. Men hvis ikke du lukker helt for både sommerventilen og cirkulationspumpen, så fiser der stadig kroner ud, selv om varmegraderne står på nul.

Faktisk kan du spare omkring fem procent på den årlige varmeregning ved at huske at sommerlukke helt ifølge Energistyrelsen.

- Det er vigtigt både for klimaet og pengepungen at spare på energien, siger fuldmægtig hos Energistyrelsen Jakob Thomsen.

- Særligt når sommervejret nærmer sig, og der ikke er behov for opvarmning i vores boliger, så er der ikke nogen grund til at have varmeanlægget kørende i tomgang hele sommeren, tilføjer han.

En almindelig parcelhusfamilie med fjernvarme kan spare 85 kilo CO2 og knap 650 kroner ved at sommerlukke helt.

- Sædvanligvis plejer vejret i midten af maj at være mildt nok til, at varmeanlægget kan sættes på pause indtil september, siger Jakob Thomsen.

Det er dog ikke alle anlæg, du behøver - eller rent faktisk selv kan - skrue på.

Det gælder for omkring halvdelen af fjernvarmeanlæggene, at du selv skal gøre noget, anslår Tue Patursson, som er fagekspert i byggeteknik hos Videncentret Bolius.

- Der er ufatteligt mange forskellige typer af anlæg og vejledninger, og nogle steder er det området, der afgør det, andre steder er det selve systemet, fortæller Tue Patursson.

- Men er der en decideret sommer-lukkeventil på dit anlæg, så er det typisk, fordi det er et anlæg, hvor det er smart at lukke for den, så der ikke løber vand lige så stille rundt i systemet, siger han.

Er der ikke en lukkeventil, så råder han til at tjekke hos det enkelte fjernvarmeselskab.

Husk også at slukke for cirkulationspumpen. Den vil som oftest være sluttet til en almindelig stikkontakt, du kan slukke for.

- Har man en ældre cirkulationspumpe, kan det i den periode, den er slukket, være en god idé lige at tænde den en gang om måneden og lade den køre et minuts tid, så den ikke sætter sig fast eller går i stykker af at have været ubrugt et halvt års tid, siger Tue Patursson.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce