Annonce
Bolig og livsstil

Lad madrassen gasse af før du lægger dig på den

Bliver din madras ved med at have en kemisk lugt, bør du tage en snak med forhandleren. (Arkivfoto) Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Du skal ikke bare smide dig på din nye skummadras. Og du skal være varsom, hvis du overvejer at købe den fra en udenlandsk webshop.

Du kan nok godt huske, da det bløde squishy-legetøj først var et kæmpe hit blandt børn - og siden blev trukket tilbage fra forretningerne på stribe på grund af skadelig kemi.

De bløde figurer er lavet af PUR-skum, og det gælder også nogle madrasser og puder. Og det overlap fik Miljøstyrelsen til i februar at begynde en undersøgelse af 20 madrasser.

Her viste en enkelt madras solgt på Amazon sig at indeholde skadelig kemi i for høje mængder. Og salget er derfor stoppet til det danske marked, oplyser Miljøstyrelsen.

- Vi udvalgte ni stoffer, som vi vurderer som værst for sundheden. Stofferne kan være luftvejs- eller slimhindeirriterende, siger Elisabeth Paludan, som er funktionsleder for afdelingen for kemikalier hos Miljøstyrelsen.

I analyserne blev der fundet relativt høje koncentrationer af afgasning af cykliske siloxaner i løbet af de første tre dage. Herefter var det aftaget. Miljøstyrelsen vurderer, at produkterne ikke umiddelbart udgør en fare for forbrugerne derefter.

Til gengæld lyder det klare råd, at du lader skummadrassen afgasse i tre dages tid i et opvarmet rum med god udluftning.

På den måde sikrer du, at det meste er afgasset, så du eller dit barn ikke ligger og indånder for store mængder.

Undersøgelsen er en stikprøve, hvor Miljøstyrelsen har forsøgt at udvælge både dyre og billige produkter. Men du kan altså godt have en model derhjemme, der ikke er testet.

Der er dog ikke grund til at være bekymret over modeller, der sælges af danske kanaler, vurderer Miljøstyrelsen.

- Som forbruger skal man vide, at hvis man går ind på en side fra udlandet, så er de ikke underlagt de samme regler som de forhandlere, der sælger inden for EU.

- Så vi kan ikke være sikre på, at de udenlandske hjemmesider ser på kemikalierne med de samme briller og håndterer det på samme måde, forklarer Elisabeth Paludan.

Hos Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler de generelt, at du undgår at købe legetøj, babyudstyr og børneudstyr på hjemmesider som Amazon, Wish, eBay, AliExpress, LightInTheBox og lignende.

Har du købt noget, er det også et godt råd at bruge næsen. For hvis du synes, produktet lugter kemisk, så er der nok en grund til det.

Lad produktet gasse af i et rum væk fra familien - og hvis det bliver ved med at lugte, så skal du nok overveje at gå tilbage og få en snak med forhandleren.

De kemiske stoffer, der afgasser fra madrasser eller andre produkter, fæstner sig til blandt andet støvpartikler i hjemmet.

- Sørg for at støvsuge regelmæssigt og lufte ud. Så skifter du luften, så kemikalierne i indeklimaet kommer ud, siger projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi Claus Jørgensen.

Luft ud to gange dagligt for at minimere mængden af kemi i hjemmet.

/ritzau fokus/

Bliver din madras ved med at have en kemisk lugt, bør du tage en snak med forhandleren. (Genrefoto) Foto: Colourbox/Free
  • Gravid kvinde i seng
    Bliver din madras ved med at have en kemisk lugt, bør du tage en snak med forhandleren. (Arkivfoto) Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
  • Seng soveværelse par sove
    Bliver din madras ved med at have en kemisk lugt, bør du tage en snak med forhandleren. (Genrefoto) Foto: Colourbox/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

112

Klip og bøder på Vestlolland

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Dronningen om sin gåtur på Falster: - Det var lidt usædvanligt

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

Udland

Tv-tårn brækker over i ukrainsk storby efter muligt angreb

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

Lolland

Babydrabssagen: Nu er det op til nævningerne og dommerne

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget

Guldborgsund

Begejstret Mary: Fin rute og dejlig skov