cookie-og-privatlivspolitik
Mange atleter oplever perioder med svingende træningsmotivation. Forskellen på dem og os andre er, at de fortsætter træningen - også på dage uden motivation, siger ekspert. (Arkivfoto)
Mange atleter oplever perioder med svingende træningsmotivation. Forskellen på dem og os andre er, at de fortsætter træningen - også på dage uden motivation, siger ekspert. (Arkivfoto)
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

Livsstil

Lær af eliten: Sådan fastholder du træningsmotivationen

Tænk langsigtet, vær afklaret omkring dine værdier, og undlad at lytte for meget til dine følelser lige inden træning, råder sportspsykologiske konsulenter.
15. juli 2019 kl. 08:00 Af Af Cecilie Lyngberg, Ritzau FOKUS

Annonce

Det regner, du er træt, og du orker ikke at trække i træningstøjet. Undskyldninger er der nok af, og motivation er en flygtig størrelse.

To sportspsykologiske konsulenter fortæller her, hvordan du kan lære af eliteidrætten, når lysten til at motionere er på sit laveste.

For motivation kan også være en udfordring hos professionelle, fortæller Anders Flemming Bendixen, der er sportspsykolog hos Team Danmark.

- Det, der adskiller atleterne fra motionisterne, er, at de fortsætter med at træne - også på de dage, hvor de overhovedet ikke er motiverede, siger han.

Når det er sagt, kan du dog gøre dit forarbejde for at give motivationen bedre vilkår - eksempelvis ved at lægge faste træningsplaner ind i kalenderen.

- Man skal ikke altid spørge lysten eller motivationen på selve dagen, for den vil ofte sige nej, siger sportspsykologen.

Tænk også over, hvorfor du overhovedet vil motionere, råder Janne R. Mortensen, der er sportspsykologisk konsulent og ejer af rådgivningsvirksomheden Mental Motion.

- Elitesportsudøverne er værdimæssigt forankret i, hvorfor de gør, som de gør. Og det er også de atleter, som kan tackle modgang, siger hun.

Så tænk over, hvad der driver dig. Her kan det være en fordel at skelne mellem intern og ekstern anerkendelse. For sidstnævnte er en dårlig drivkraft på sigt.

- Hvis det kun handler om vægttab, sixpack og ydre anerkendelse, bliver det typisk et kort projekt. Og når buffeten eller fredagsslikket stresser dig, er du heller ikke afklaret omkring, hvorfor du vil styre uden om, siger Janne R. Mortensen.

Hvis du derimod er afklaret med, hvad der driver dig, og hvad du vil opnå, bliver du fastholdt i din langsigtede plan.

- Så arbejder du nemlig med et højere formål end bare selve præstationen, siger hun.

Det højere formål er også vigtigt, når vores følelser spiller os et puds. For ligesom andres anerkendelse typisk er en flygtig drivkraft, er vores følelser det samme.

- Man kan nogle gange blive forført af sine egne følelser, fordi det er hårdt, svært eller ubehageligt. Men det skal ikke være følelserne, der driver handlingerne, men handlingerne, der skaber følelserne, siger Anders Flemming Bendixen.

Når det er sagt, skal du heller ikke piske dig selv med skorpioner, fordi du en gang imellem giver efter og bliver liggende i sofaen. For udvikling og motivation er sjældent lineær.

- Derfor vil der være dage, hvor man ikke får rørt sig og spist, som man gerne vil. Men det er okay, så længe der er flest af de andre dage, siger han.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce