Annonce
Bolig og livsstil

Lær at styre din sukkertrang i julemåneden

Det kan være svært at holde sig fra de søde fristelser i julen, men det behøver du heller ikke nødvendigvis at gøre. Du skal bare holde dig til rimelige mængder, siger to diætister. Foto: Kjersti Hjelmen/Ritzau Scanpix

Julemåneden er fyldt med søde fristelser, som det kan kræve stor mental styrke at styre uden om. To diætister giver gode råd til, hvordan du gør.

Det er jo kun jul en gang om året.

Den sætning lever mange efter i julemåneden. Men gør du hele julen til en sukkerfest, kan det vise sig på badevægten i januar.

Derfor handler det om at kontrollere sin sukkertrang, og det kan du blandt andet gøre ved at spise dig mæt i alt det gode og sunde. Det fortæller Nanna Hannibal, der er klinisk diætist hos Diætisthuset.

- Det handler om at huske at spise sine oprindelige måltider, så du hele tiden holder dit blodsukker stabilt i rigtig mad, siger Nanna Hannibal.

Et svingende blodsukker giver dig nemlig lyst til endnu mere sukker, og samtidig giver sukkeret ingen mæthedsfornemmelse.

Derfor bør du spise dig mæt i en protein- og fiberrig kost.

Det betyder dog ikke, at du helt skal holde dig fra slik og kager - det handler bare om at holde mængderne nede i et fornuftigt leje, siger Nanna Hannibal.

- Du skal huske at bibeholde nogle af de traditioner, du har. Men så kan det være, at du smager på det, men ikke spiser dig mæt i hverken æbleskiver eller pebernødder. Der er nemlig forskel på at spise tre pebernødder og 20, siger Nanna Hannibal.

Og den tankegang kan Anne Louise Knudsen, der er klinisk diætist og stifter af kostvejledningssiden Mapdiet, godt tilslutte sig.

- Når det kommer til de søde julesager, handler det meget om mængderne. En vaniljekrans og en mandarin indeholder faktisk den samme mængde kalorier, så derfor kan du sagtens vælge vaniljekransen - det skal der være plads til, siger hun.

Ifølge Anne Louise Knudsen kan en god øvelse være at udse sig et par favoritter, når du bliver præsenteret for det store julebord.

- Hvis du siger til dig selv, at du kun må spise den ene ting, så er det en måde at komme uden om problemet på, siger Anne Louise Knudsen.

Til syvende og sidst kommer det an på din selvdisciplin. Det er den, der skal sige fra, når du i løbet af julen bliver præsenteret for en lang række søde sager.

Du kan også skrue ned for kalorierne i hverdagen for at give luft til flere kalorier i weekenden.

Men det vanskeliggør julen typisk med en masse arrangementer i hverdagen og julefrokoster i weekenden. Derfor er det vigtigt at administrere sine dage, fortæller Nanna Hannibal.

- Du kan med fordel forsøge at holde fast i, at når det er hverdag, så er det hverdag. Og hvis man så giver sig selv lov i hverdagen, så skal man bare huske, at weekenden per automatik ikke er fri til at spise, hvad man vil, siger Nanna Hannibal.

Har du svært ved altid at sige fra, er der også en anden mulighed.

- Så kan du altid skrue op for motionen - det er jo det gode ved motion. Hvis du løber en halv time, så har du typisk optjent 300 kalorier. Det er ret mange vaniljekranse, hvis man gør det op på den måde, siger Anne Louise Knudsen.

/ritzau fokus/

  • JULEKONFEKT KONFEKT JULESLIK SLIK
    Det kan være svært at holde sig fra de søde fristelser i julen, men det behøver du heller ikke nødvendigvis at gøre. Du skal bare holde dig til rimelige mængder, siger to diætister. Foto: Kjersti Hjelmen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken