cookie-og-privatlivspolitik
I Danmark forsvinder der årligt 814.000 ton mad, som ryger i skraldespanden enten hos butikkerne eller forbrugerne. Men sådan behøver det ikke at være. Og du kan sagtens få brugt alt i køleskabet - uden at det bliver hverken kedeligt eller en spareøvelse. (Arkivfoto)

2

Billeder

I Danmark forsvinder der årligt 814.000 ton mad, som ryger i skraldespanden enten hos butikkerne eller forbrugerne. Men sådan behøver det ikke at være. Og du kan sagtens få brugt alt i køleskabet - uden at det bliver hverken kedeligt eller en spareøvelse. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Lær fra kokkene: Læg en genial madplan

Planlæg frem i tiden, og tænk sæson og grøntsager først. Så får du både spændende mad på bordet og brugt alt, hvad du har i køleskabet, siger to kokke.
02. august 2021 kl. 09:00 Af Ritzau

Sommerferien går på hæld, og mange danskere begynder gradvist på job, uddannelse og i skole igen.

Og her kan hverdagen hurtigt udvikle sig til en kabale, hvor aftensmaden gerne skal bankes hurtigt af.

Men sådan behøver det ikke at være, og med nogle få tips kan du både lave spændende mad og undgå spildte rester.

- Mit vigtigste råd er at tænke grøntsager og sæson først, siger Denny Vangsted, der er kok, udlært på michelinrestauranten Ensemble og i dag ejer og kok i Omegn&Venner, som er en spisebar i TorvehallerneKBH.

- Lidt firkantet kan man sige, at kød er bare kød - mens grøntsagerne ændrer sig efter sæson. Og ved at tænke grøntsager først sørger man for, at de bliver den primære del af kosten, siger Denny Vangsted.

Annonce

Det er også en god idé at tænke lidt frem i tiden, tilføjer Mikkel Marschall, der er kok, gastronomisk innovatør og stifter af Danmarks største kokkekonkurrence, "Sol over Gudhjem".

- Hvis man køber en hel kylling om søndagen, kan man stege brystet på dag ét og lår dagen efter. Og hvis man laver en sammenkogt ret, kan man tone den i en anderledes retning dagen efter, siger han.

Kødsovsen kan eksempelvis serveres med pasta den ene dag og som tilbehør til grillet spidskål næste dag. Og kyllingen kan blive gnavelår den ene dag og pålæg på madpakken næste dag.

På den måde "strækker" du kødet over flere dage i stedet for at gøre det til hovedperson én dag.

- Og hvad angår grøntsager kan man servere blancherede bønner den ene dag og et helt bundt asparges næste dag. Grøntsagerne behøver ikke at være alt muligt forskelligt, det kan godt være én god ting, siger Mikkel Marschall.

Annonce

Kokkene slår også på tromme for et opgør med den klassiske spaghetti-kødsovs, som stilles på bordet i mange familier.

Kødsovsen kan være fin i sig selv, men lav den på en søndag, hvor du har god tid til at kræse - og dosér den hen over ugen.

På den måde slipper du for at stå og røre i en kødsovs på en mandag, hvor det egentlig helst skal gå stærkt.

Samtidig kan du få noget variation i smag og tekstur ved at genbruge elementerne på forskellige måder hen over ugen.

- En cremet eller sammenkogt ret er lækker, men så skal sideretten gerne indeholde noget frisk, sprødt eller syrligt. Så man får kontrasten, og der både er noget blødt og noget knasende, siger Denny Vangsted.

Annonce

Et andet staldtip er at bruge resterne til en slags tapas.

For nogle gange passer ingredienserne ikke sammen i klassisk forstand, og det er okay, siger Denny Vangsted.

- Hellere lav fire-fem små og gode retter end ét stort svendestykke af en gryderet, man ikke orker, siger han.

Så kog de fem kartofler, som alligevel ligger i køleskabet, og slyng dem med en klat smør og lidt løvstikke.

Blend en dåse kikærter med frisk løg, og server den med brød. Og steg det der stykke fisk, som egentlig ikke helt er nok til fire personer.

Annonce

På den måde kommer du også i bund i køleskabet.

- I Sydeuropa er man ikke så bange for at stille tre skiver skinke på bordet, fordi der også er en masse andet på bordet. Så tænk i fire-fem små retter med det, du har - og pyt med om det passer sammen, siger Denny Vangsted.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE