cookie-og-privatlivspolitik
Forfatter og underviser Helene Johanne Christensen fremhæver lyrikken til den korte ferie, fordi man kan læse det hele igennem hurtigt og få ét indtryk, eller man kan gå til og fra værket, som man har lyst. (Arkivfoto)

2

Billeder

Forfatter og underviser Helene Johanne Christensen fremhæver lyrikken til den korte ferie, fordi man kan læse det hele igennem hurtigt og få ét indtryk, eller man kan gå til og fra værket, som man har lyst. (Arkivfoto)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Livsstil

Læs en klassiker i fridagene

Få en litterær oplevelse med en dansk klassiker, der kan sluges i løbet af forårets helligdage.
05. april 2021 kl. 09:59 Af Ritzau

Der er næppe de store rejser på tapetet i forårets mange lange weekender og miniferier. Men en kop kaffe, et tæppe og en litterær klassiker kan også være opskriften på en stor oplevelse.

Der er nemlig flere danske værker, der kan sluges på en kortere ferie.

1) Kongens fald

Den første anbefaling kommer fra Erik Skyum-Nielsen, som er litteraturhistoriker, lektor på Københavns Universitet og anmelder for Information.

Det er nobelprismodtageren Johannes V. Jensens værk "Kongens fald".

Annonce

- Det er en historisk roman kombineret med fiktive skikkelser. Alligevel er den poetisk og mystisk, siger Erik Skyum-Nielsen.

Omkring årtusindskiftet blev den kåret til århundredets danske roman ved en læserafstemning i Politiken og Berlingske.

- Det er lidt sjovt, for den er faktisk også en af de mest usammenhængende romaner i det 20. århundrede og skifter hele tiden tonefald og stil, siger han.

2) Barndommens gade

I øjeblikket oplever Tove Ditlevsen en revival, og der er god grund til at besøge eller genbesøge hende, mener Erik Skyum-Nielsen.

Annonce

Han foreslår "Barndommens gade" til påskeferien.

- Den lader sig læse på flere forskellige måder, og det er vigtigt for klassikere, at der ikke er én rigtig forståelse, siger han og uddyber:

- Den kan læses som en udviklingsskildring af karakteren Esters frigørelse fra sit belastede miljø. Men den kan også læses som en skildring af miljøet selv og af arbejderklassen på Vesterbro, hvor Istedgade sammenlignes med en liggende kvinde. Det er meget originalt.

3) Lykke-Per

Et must-read er ifølge litteraturhistorikeren "Lykke-Per" af Henrik Pontoppidan.

Annonce

- Det er simpelthen dén danske roman om arv og miljø, udvikling og skæbne.

- Den er eminent godt skrevet, så man identificerer sig med hovedpersonen, men også bliver irriteret på ham. Man ryger op og ned i begejstring og raseri, når han er klog eller opfører sig som en kraftidiot, siger Erik Skyum-Nielsen.

Den skildrer et væld af miljøer - fra præstegården i en jysk provinsby, studieværelset i Nyboder, det jødiske overklassehjem til den øde klitegn i Nordvestjylland.

- Det er et mentalt danmarkskort, siger han.

4) Brev i april

Annonce

Inger Christensen er ophavskvinde til nogle af de mest kendte lyriske klassikere herhjemme eksempelvis "Sommerfugledalen".

Men et mindre kendt sted at starte er digtsamlingen "Brev i april", foreslår Helene Johanne Christensen, som er forfatter og underviser i blandt andet moderne klassikere.

- Den er ved at blive opdaget. Hun har skrevet den, mens hun var i Paris sammen med sin søn, og hans ord kommer også med i digtene.

- Den beskriver meget fine hverdagsting. Den er hurtigt læst og kan snildt læses flere gange, siger hun.

5) En dødsnat

Annonce

Du kender måske ikke romanen "En dødsnat" af Marie Bregendahl fra 1912 fra danskundervisningen. Den er udgivet som en del af Gladiators Sandalserie, hvor de fokuserer på klassikere på kanten.

- Den er virkelig rå og vild og forud for sin tid. Den handler om en mor, der dør i barselssengen på en gård, og det hele ses med en børnefloks øjne. Det er et ret vildt greb.

- Den er sørgelig og barsk, men "heldigvis" meget kort, siger Helene Johanne Christensen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE