Hyldetræerne står i blomst, og mange griber til gryder og pander. Men du skal have styr på hygiejne og fødevaresikkerhed, hvis du vil undgå svamp og skimmel.
Hyldeblomstsaft, hyldepandekager eller sprøde hyldeskærme i beignetdej.
Der findes utallige bud på, hvordan du kan anvende de duftende hyldeskærme i madlavningen. Hylden blomstrer lige nu og typisk frem til midten af juli.
Men du skal være opmærksom på et par ting, når du bruger de hvide blomster i din mad. I værste fald kan de nemlig gøre dig syg, hvis ikke du har hygiejnen for øje.
- Der er blandt andet noget omkring konservering, holdbarhed, skimmel og opbevaringstemperatur, siger Lulu Krüger, der er miljøkemiker hos Fødevarestyrelsen.
I begyndelsen af juni måtte Netto tilbagekalde et parti Premieur-hyldesaft, fordi der var tilfælde af skimmel.
Det samme måtte Den Gamle Fabrik nogle dage efter, fordi der ligeledes blev fundet skimmel i deres økologiske hyldesaft.
Hvis du vil undgå dårlige oplevelser, skal du som det første være sikker på, hvad du plukker.
Gå efter "almindelig hyld", der - som navnet antyder - er mest udbredt.
- Herefter koger folk typisk en sukkerlage, som de hælder over hyldeblomsterne. Det kan man fint gøre, siger Kirsten Pilegaard, der er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet.
Sukkeret vil nemlig i sig selv virke konserverende. Men hvis saften skal trække efterfølgende, så stil den på køl. Ellers kan sukkerlagen gære og blive voksemedie for svamp og skimmel.
- Uanset om det gælder syltetøj, saft eller marmelade, skal man være opmærksom på mikrosvampe, der i værste fald kan danne mykotoksiner. Så stil det koldt, og kassér det hele, hvis der kommer mug, siger Kirsten Pilegaard.
Sørg for, at flasker og glas er pinligt rene, hvis det er planen at opbevare din saft eller syltetøj i en periode - enten ved at vaske dem grundigt eller ved at skolde dem eller skylle med atamon.
Hvis herlighederne derimod skal indtages med det samme, er der færre forbehold.
Det er eksempelvis en velkendt sommerklassiker at dyppe hyldeskærmene i beignetdej og stege dem på panden.
- Det har folk gjort altid, og vi har ikke set sygdomstilfælde, siger Lulu Krüger fra Fødevarestyrelsen.
Andre plukker de små, hvide blomster og spiser dem rå - som pynt og smagsgivere i desserter og bagværk.
- Man må gerne spise dem rå, men de skal skylles først. På den måde undgår man snavs og smådyr, siger Lulu Krüger.
Tænk også over, hvor du plukker skærmene. Det handler hverken om at undgå svampe eller skimmel, men skadelige partikler.
- Undgå at plukke ved en befærdet vej, for udstødningspartikler og forurening kan sætte sig i de små blomster, siger Lulu Krüger.
/ritzau fokus/