cookie-og-privatlivspolitik
Håndsprit er et godt alternativ til håndvask, hvis du er på farten, men efterspørgslen på spritten gør, at det efterhånden er dyre dråber. Brug i stedet vådservietter, hvis du er på farten. (Arkivfoto)

3

Billeder

Håndsprit er et godt alternativ til håndvask, hvis du er på farten, men efterspørgslen på spritten gør, at det efterhånden er dyre dråber. Brug i stedet vådservietter, hvis du er på farten. (Arkivfoto)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Livsstil

Lav ikke din egen: Her er alternativet til håndsprit

Der er massiv mangel på håndsprit i butikkerne, men Statens Serum Institut fraråder på det kraftigste, at du kaster dig ud i at lave din egen.
11. marts 2020 kl. 16:31 Af Ritzau

Annonce

Der er rift om håndspritten i disse dage, og samtidig florerer en opskrift på hjemmelavet håndsprit lige nu på nettet.

Opskriften har WHO som afsender og er ikke et falsum, men den er ikke tiltænkt almindelige mennesker. Det fastslår Statens Serum Institut.

- Vi vil kraftigt fraråde, at man laver sin egen håndsprit. Det er en professionel opgave, siger Anne Kjerulf, der er klinisk mikrobiolog og overlæge i Infektionsepidemiologi og Forebyggelse på Statens Serum Institut.

Hun henviser til, at der på allerførste side i guiden står, at det er forbeholdt apoteker og andre producenter, der har forholdene til at lave netop denne type af blandinger.

- Det er umuligt at få blandet på den rigtige måde derhjemme. Alt muligt kan gå galt, siger Anne Kjerulf.

Der er heldigvis flere gode alternativer til håndspritten. Den mest oplagte er grundig håndvask med vand og sæbe. Men er du på farten, kan du også bruge for eksempel vådservietter.

- De indeholder ikke desinfektionsmiddel, men det gør ikke så meget. For man kan fjerne virus mekanisk, hvis man bruger vådservietterne korrekt, siger Anne Kjerulf.

Med korrekt mener hun, at vådservietten bruges grundigt, hvorefter den smides ud.

Du kan også selv lave en pose med engangsklude med vand og sæbe. Igen er det blot vigtigt, at du ikke genbruger kluden eller lægger den beskidte sammen med de rene.

Og når du kommer i nærheden af en håndvask - derhjemme, på arbejdet eller hvor du nu er - så vask hænderne grundigt, inden du går i gang med at lave noget andet.

Finder du håndsprit, så hav for øje, at det er generelt er fint, hvis du - i disse pressede tider - kan undgå at hamstre det, råder Statens Serum Institut.

- Vi vil gerne reservere håndspritten til de steder, hvor der er allermest brug for den - på sygehuse, plejehjem og i hjemmeplejen, siger Anne Kjerulf.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce