cookie-og-privatlivspolitik
Saml kogler, gran og nødder i skoven til juledekorationen. (Arkivfoto)

2

Billeder

Saml kogler, gran og nødder i skoven til juledekorationen. (Arkivfoto)
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Livsstil

Lav julepynt med fund fra haven og skoven

Du kan samle og plukke masser af fin pynt til jul og lave dekorationer, der emmer af skovbund og grøftekant.
27. november 2019 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Hvis du tænker på bladet fra en bregne, hvad ser du så for dig?

Havefaglig rådgiver Louise Møller fra Haveselskabet ser omridset af et lille juletræ, og derfor foreslår hun, at du bruger de de grønne blade på hjemmelavede julekort eller gavemærker.

- Man kan presse og tørre dem. Læg dem mellem nogle aviser med noget tungt som en bog ovenpå, og lad dem ligge en uges tid, siger Louise Møller.

- Så kan de limes på forsiden af et kort, tilføjer hun.

Du kan også tage familien med på en tur i skoven og samle pynt til adventskransen eller juledekorationen.

I kan for eksempel samle valnødder, hasselnødder, kogler og kastanjer.

- Hvis man samler ind til juledekorationen i skoven, så skal man huske, at på statens arealer må man samle, hvad der kan være i en bærepose, siger hun.

I kan også gå på jagt efter flotte grene som eksempelvis troldhassel. De kan sættes i en vase og dekoreres med kugler og julepynt, eller de kan samles i en krukke udenfor og dekoreres med en lyskæde.

Har du hortensia i haven, står de i øjeblikket med visne blomster. Men dem kan du også bruge til pynt.

- Du kan sagtens klippe blomsterhovederne af og lade dem tørre lidt. Pluk dem, før de har fået alt for meget fugt, så de ikke når at blive alt for ødelagte, siger haverådgiveren.

Tørrede blomsterhoveder kan peppes op med guld og glitter til nytårsdekorationerne.

Du kan også gå på rov i vejkanten eller haven efter blomster, der kan dekoreres, foreslår Dorthe Kvist, som er designer ved Meltdesignstudio.

- Tag detektivhatten på, og gå ud og se, hvad der har en sjov form. Det kan for eksempel være frøstande. Og hvis det hele bliver lidt brunt, så giv det en sjov farve, siger hun og tilføjer:

- Det kan også være karteboller. Der kommer du langt med at spraye den med glimmer.

Du kan også gentænke det klassiske nisselandskab, som måske stod på klaveret i barndommen.

- Jeg har en trækasse, som jeg fylder med mos og laver et lille landskab. Et spejl bliver til en skovsø, og små stykker sukkertopgran står som træer, siger Dorthe Kvist.

- Så kan man have en lille lanterne og sætte et rensdyr eller en anden figur på skovsøen. Det er rigtig sjovt at lave med sine børn, fortsætter hun.

Til nytårsbordet kan du også bruge tørrede prydløg.

- De er små kugler, der næsten ligner et lille fyrværkeri. De er tit lidt beige i tørret tilstand, så jeg ville finde glittersprayen frem.

- Man kan også bruge prydgræsser og aks, som har lidt den samme effekt af fyrværkeri. Tørrede brudeslør er også flot på bordet, siger Dorthe Kvist.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce