cookie-og-privatlivspolitik
Mange stikledninger - altså kloakledninger ud til hovedledningen - er ifølge rottebekæmper Peter Weile i utrolig dårlig forfatning på grund af tæring fra tidens tand og rotter. (Arkivfoto)
Mange stikledninger - altså kloakledninger ud til hovedledningen - er ifølge rottebekæmper Peter Weile i utrolig dårlig forfatning på grund af tæring fra tidens tand og rotter. (Arkivfoto)
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Livsstil

Luk husets huller før rotterne søger ind

Der er særligt to steder, rotterne kommer ind i huset. Dem skal du have lukket, før kloakkens kræ søger ind i din lune bolig.




30. september 2019 kl. 07:00 Af Ritzau

Annonce

Når efteråret rammer, og det begynder at blive vådt og koldt udenfor, begynder rotterne at blive mere synlige.

Så søger de nemlig gerne ind i de lune huse i jagten på føde.

- Er der revner i kloakledningerne, så kan rotterne komme ud i jorden og ud på grunden. Her kan de finde æbler og frugter, og inde i huset kan de finde mad. Derefter spæner de ned i kloakken igen, siger Tine Sode, som er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

Hvis du vil undgå at lade en lem stå åben til de små sygdomsspredere, så er der særligt to steder, du skal være opmærksom.

For selv om det lyder som en gammel vittighed, så sker der typisk det, at du først får rotter på loftet. Her er der særligt to rotte-huller, der kan stå pivåbne: faldstammeudluftningen og vakuumventilen.

- Er de først kommet ind der, så er det kun et spørgsmål om tid, før de er i hele huset, siger Peter Weile, som er indehaver af Weile Skadedyrsrådgivning og konsulent i rottebekæmpelse for Miljøministeriet.

Faldstammeudluftningen er et rør, der begynder nede under huset, går gennem faldstammen, op gennem væggen eller badeværelset og op gennem taget.

Det ender som et rør op gennem husets tag - nogle gange dækket af et lille hus.

- Rotterne kommer via kloaksystemet op gennem faldstammeudluftningen og ud på taget. Herfra løber de ned i tagrenden og hopper ind på loftet gennem mellemrummet op til tagstenene, siger Peter Weile og fortsætter:

- Det er typisk en drægtig hun, der ikke kan finde en tør redeplads i kloakken. Den finder hun så i noget rockwool på taget.

Det betyder også, at hunnen føder sine unger på dit loft. Og snart er de i alle husets rum.

- Når ungerne efter halvanden måneds tid kommer i lømmelalderen, så begynder de at fouragere selv. De kan fise ned i hulmurene og komme ind under gulvet - og så er de virkelig et stort problem, siger han.

Derfor skal du dække faldstammeudluftningen med et metalnet - hvor maskestørrelsen er under 20 millimeter - med et spændebånd rundt om.

- Kan de få kraniet ind et sted, så kan de også få bagkroppen med sig. Så hullerne må ikke være større end en tokrone, siger han.

Den anden vej ind er en vakuumventil, som er et alternativ til faldstammeudluftningen.

Det er en lille anordning, som findes enten på badeværelset eller på loftet - typisk i et skunkrum.

- Den er lavet af plastik, og når rotterne kommer kravlende igennem, så gnaver de sig igennem plastikken og ud på loftet, siger Peter Weile.

Her skal du have en vvs'er til at sætte en metalplade under, så rotterne ikke kan gnave sig igennem.

/ritzau fokus/




KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?



Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce