cookie-og-privatlivspolitik
Skal dit sommerhus passe sig selv det kommende halve års tid, skal du bruge lidt tid på at gå det efter, inden du lukker det ned. Du bør også løbende tjekke huset efter voldsomt vejr som sne, frost eller storm - eller få en nabo til det - hvis du vil være sikker på ikke at ende med en omfattende skade og en dyr regning. (Arkivfoto)
Skal dit sommerhus passe sig selv det kommende halve års tid, skal du bruge lidt tid på at gå det efter, inden du lukker det ned. Du bør også løbende tjekke huset efter voldsomt vejr som sne, frost eller storm - eller få en nabo til det - hvis du vil være sikker på ikke at ende med en omfattende skade og en dyr regning. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Luk sommerhuset ordentligt ned - og undgå kæmperegning

Er sommerhuset dårligt vedligeholdt, eller står der vand i rørene, hjælper forsikringen ikke, hvis der sker skader i løbet af vinterhalvåret.
09. september 2019 kl. 09:00 Af Ritzau

Annonce

Sommeren lakker hastigt mod enden, og for mange danskere betyder det en flere måneder lang pause fra sommerhuset.

Men før du lukker ned for sæsonen, skal du have arbejdshandskerne på. Ellers risikerer du selv at stå med regningen, hvis der sker noget i løbet af efteråret og vinteren.

- Forsikringsselskaberne dækker som udgangspunkt ikke skader, der sker, fordi man ikke har vedligeholdt sit hus, fortæller Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent hos Forsikringsoplysningen under Forsikring & Pension.

Sørg derfor for at løbe huset igennem for småskavanker, der kan udvikle sig, når vejret slår om - for eksempel løse tagsten, revner i muren eller faldefærdige brædder.

- Og fjern skidt fra tagrender og blade fra udendørs afløb, for hvis der løber vand ind på grund af stoppede rør, så dækker forsikringsselskabet ikke skaderne, siger Anja Lintrup Sørensen.

Noget af det allervigtigste er dog at få lukket for vandet og få tømt rørene i det omfang, det er muligt.

For står der vand i rørene, som fryser hen over vinteren og laver frostsprængninger - og efterfølgende vandskader på dit sommerhus - står du selv med regningen.

- Der findes ikke en forsikring, der dækker frostsprængninger, og det kan give meget store skader på huset, fortæller Tine Sode, som er bygningskonstruktør og fagekspert i huseftersyn hos videncenteret Bolius.

Samtidig kan du forvente en massiv vandregning, hvis vandet løber ud i dage, uger eller måneder.

Når du har slukket for vandet, skal du lade alle haner stå åbne, så alt vandet kan løbe ud. Du kan eventuelt blæse systemet igennem med en trykluftsblæser.

Det er dog svært at sikre, at alle vandrør er blevet fuldstændig tømt, så derfor bør du samtidig have en smule varme på - omkring otte-ti grader.

- Det koster selvfølgelig lidt, men det er billigere end de vandskader, en frostsprængning kan føre med sig, hvis man ikke opdager den i tide, siger Tine Sode.

Lukker du for varmen, skal du tjekke huset, når der har været frost, så du opdager en eventuel skade tidligt.

- Du kan undersøge, om der er hul i et rør, ved at tjekke vandmåleren med alle haner lukkede, siger Tine Sode.

Gør også huset grundigt rent, inden du forlader det. Skimmelsvamp trives nemlig godt i miljøer med støv og snavs.

Du skal også rydde op udendørs. Dine havemøbler og din grill er nemlig ikke dækket ved tyveri, hvis de står fremme.

- Så man skal sørge for at låse alt inde, fortæller Anja Lintrup Sørensen.

Det kan være i huset eller i et skur i haven - kravet er blot, at der er tale om et forsvarligt aflåst rum.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce