cookie-og-privatlivspolitik
Den svenske fabrik Trangia AB - som producerer de populære stormkøkkener - har under pandemien mere end fordoblet deres medarbejderstab for at følge med efterspørgslen. Det oplyser de på det sociale medie Instagram. (Arkivfoto)

2

Billeder

Den svenske fabrik Trangia AB - som producerer de populære stormkøkkener - har under pandemien mere end fordoblet deres medarbejderstab for at følge med efterspørgslen. Det oplyser de på det sociale medie Instagram. (Arkivfoto)
Foto: Mikkel Møller Jørgensen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Mad i det fri: Fem sjove opskrifter på bål og Trangia

Interessen for bålmad og stormkøkkener såsom Trangia er eksploderet under pandemien. Læs her, hvad I som nybegyndere kan give jer i kast med.
21. juli 2021 kl. 08:00 Af Ritzau

Danskerne har ikke bare fået smag for at være ude under pandemien, men også for at lave mad under åben himmel.

Nogle sværger til bål og støbejernsgryder, andre til stormkøkkener såsom Trangia.

Og alene i første halvdel af 2021 er der solgt 70 procent flere Trangia. Det viser tal fra AB Camping & Outdoor, som sælger udstyr til de danske friluftsbutikker.

- Vi hører fra butikkerne, at der i løbet af den seneste tid er kommet mange nye kunder i outdoor-butikkerne. Og salget af Trangiasæt er steget voldsomt, oplyser Brian Dybdal, der er direktør i AB Camping & Outdoor.

Med sådan ét i hånden er pandekager et nemt begynderprojekt, foreslår Christian Bo Berg Mikkelsen, der er skovfoged i Thy og naturvejleder tilknyttet Naturstyrelsen.

Annonce

- Det er en hyggelig og børnevenlig snack, man eksempelvis kan lave om eftermiddagen, siger han.

Er du på langtur, hvor der ikke er adgang til køleskab og køkken, kan du eventuelt købe en pulverpandekagedej, som kun skal blandes op.

Et andet oplagt bud er at medbringe en gærdej og bage brød enten i en støbejernsgryde over åben ild - en såkaldt dutch oven - eller i en Omnia ovn, som er en bageform til Trangia.

- Giv det klassiske snobrød et twist ved at bage brød, boller eller en kage. Det er også hyggeligt som snack på turen, siger Christian Bo Berg Mikkelsen.

Et andet hurtigt og taknemmeligt begynderprojekt, især hvis man har små krudtugler med, er popcorn.

Annonce

Hæld olie i bunden af en stor støbejernsgryde, tilsæt popcorn, og stil det ind i flammerne. Modsat andre opskrifter er det ikke så vigtigt, om der er gløder eller flammer - bare der er varmt.

- Det er en rigtig klassiker, og det er altid megahyggeligt med popcorn over bål. Så har man også noget at snacke i mellemtiden, hvis man vil lave rigtig mad, når bålet er blevet til gløder, siger Christian Bo Berg Mikkelsen.

Det kunne være en hel fisk i sølvpapir, som inden da får stoppet citroner, krydderurter eller lokal skovsyre i bugen.

Læg den på bålet sammen med bagekartofler og hele majs.

- Det er en af mine go to-retter, fordi man nemt får et helt måltid, siger Christian Bo Berg Mikkelsen.

Annonce

Et andet bud er minipizzaer.

Medbring dejen hjemmefra, eller klip en færdiglavet dej i stykker, som kan ligge i Trangiaens stegepande.

Der skal bare godt med olie i bunden, så det ikke brænder på, forklarer Christian Bo Berg Mikkelsen.

- Og ellers er det bare at toppe med sit yndlingsfyld. Så det er et projekt, som let kan skaleres op og ned - afhængig af tid, evne og ambitioner. Man kan bruge ting fra naturen eller købe det meste færdiglavet, siger han.

Senere på sæsonen kan du også lave stuvede svampe med eksempelvis kantarel, Karl Johan-svamp eller andre spiselige rørhatte.

Annonce

Giv svampene et skvæt fløde, og rist stykker af brød i olie ved siden af. Top med frisk skovsyre eller løgkarse.

- Det er én af mine go to retter i sensommeren, hvor du både får det cremede fra svampene og den syrlige kontrast fra urterne, siger Christian Bo Berg Mikkelsen.

Sank og spis altid kun ting i naturen, som du med sikkerhed ved, hvad er.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE