cookie-og-privatlivspolitik
Halstørklæder eller løse snore kan være farligt på legepladsen. (Arkivfoto).
Halstørklæder eller løse snore kan være farligt på legepladsen. (Arkivfoto).
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Livsstil

Mange kommer til skade: Disse farer lurer på legepladsen

Ikke alle legepladser er sikre for børnene at lege på, og ikke alt tøj er hensigtsmæssigt for barnet, når det leger. Hold øje med disse ting på legepladsen.
10. januar 2022 kl. 07:00 Af Ritzau

Hvert år ender tusindvis af børn på hospitalet efter at have besøgt en legeplads.

Oftest er det heldigvis ikke alvorligt, men det kan være en god idé at holde øje med legepladsens stand og dit barns påklædning, hvis du vil øge dit barns sikkerhed, når det leger.

Det fortæller legepladsinspektør Kim Munk Christensen.

- Punkt et er den fysiske stand. Hold øje med, om brædderne vifter rundt omkring, og sømmene stikker frem, eller hængekøjen eller gyngen er rådden, siger han.

Du kan for eksempel trykke på træet og se, om vand flyder ud.

Annonce

- Det er ikke raketvidenskab at finde ud af, om noget er vedligeholdt. Du kommer langt med en skruetrækker eller en bilnøgle, som du kan stikke ind i træet for at se, hvilken stand det er i, siger han

Hold også øje med konstruktionen. Er der huller, hvor barnet kan få hovedet eller halsen i klemme, bør I holde jer fra legepladsen.

Der må ikke være åbninger i redskaberne, der er større end 9 centimeter og mindre end 23 centimeter, hvis åbningen er placeret mere end 60 centimeter over jorden. Det skyldes, at barnet kan glide igennem, men sidde fast med hovedet.

Det er typisk faldulykker, der giver børnene skader på legepladsen, fortæller legepladsinspektøren. Derfor skal du sikre dig, at underlaget er det rette.

- Når vi tjekker sikkerheden, kigger vi på, hvor højt barnet kan falde fra, hvad de falder ned på, og hvor stor en omkreds faldunderlaget har. Sikkerheden har meget med underlaget at gøre, siger han.

Annonce

Ud over selve legepladsen kan faren også ligge i dit barns påklædning. Snore, der hænger ud af tøjet, er ikke hensigtsmæssigt.

- Jeg vil nødigt sige, hvad der er nødvendigt, og hvad der ikke er nødvendigt, men rent standardmæssigt tester vi for snorefælder, fordi det er der, hvor barnet kan hoppe ud over et eller andet, og så kan snoren sidde fast, siger Kim Munk Christensen.

Derfor bør du altid holde øje med dit barn.

Ifølge Gjensidige Forsikring kommer over 4000 børn årligt til skade på legepladser i daginstitutioner.

Også på legepladser, der ligger offentligt og i boligområder, kommer børn så meget til skade, at et pust på panden ikke kan gøre det.

Annonce

På Odense Universitetshospital (OUH) blev 798 børn behandlet efter ulykker på en legeplads i de første seks måneder af 2021. Flest 5-9-årige kom til skade på legepladser i boligområder.

Jørgen Jensen, der ejer legepladsfirmaet Samm Sall Legepladser, fortæller, at du bør tjekke, om legepladsen har et certifikat påklistret. Det viser, at den lever op til reglerne på området.

Det er også vigtigt at gøre det klart for børnene, at redskaberne skal bruges til det, de er beregnet til.

- Et legehus er ikke lavet til, at man skal stå oppe på taget og hoppe rundt. Og en gynge er designet til at gynge på - ikke klatre på. Det er klart, at der kommer andre faremomenter ind, hvis man bruger ting, som de ikke er tiltænkt, siger Jørgen Jensen.

Den sunde fornuft kommer du som forælder også langt med, siger han.

Annonce

- Ser det slidt ud, så skal man måske ikke bruge det. Ser det fint og velholdt ud og overholder reglerne, så skal man bare give den gas.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE