cookie-og-privatlivspolitik
De fleste haveejere har en god gammeldags vandslange, men det kræver dog lidt mere end en let gåtur med vandforsyningen at få vandet haven ordentligt i sommervarmen. (Arkivfoto)
De fleste haveejere har en god gammeldags vandslange, men det kræver dog lidt mere end en let gåtur med vandforsyningen at få vandet haven ordentligt i sommervarmen. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Mange vander haven forkert: Sådan gør du i sommervarmen

Vandslangen skal frem i sommervejret for at give kunstigt åndedræt til haven, men vander du egentlig på den mest effektive måde? Læs med her.
13. juni 2021 kl. 08:00 Af Ritzau

Hvis sommervejret viser sig fra sin tørre side, kan haven trænge til en ekstra og til tider hjælpende hånd.

Hvis det har været varmt i en længere periode, er der flere ting at være opmærksomme på i juli.

Vanding er en af tingene, da planter kan komme til at lide under det større antal solskinstimer.

Der er nogle planter, som skal have kunstigt åndedræt, og det gælder især de nyplantede planter, som mangler et dybt rodnet, fortæller projektleder hos Buus anlægsgartneri og haveentusiast Per Kjær.

- Derfor skal man lave en grundig gennemvanding, så det trænger ned, siger han.

Annonce

Men det er ikke alle, der gør det. Per Kjær fortæller, at en vanding skal svare til 30 millimeter nedbør, og det er ikke bare noget, man kan gøre på ti minutter.

- Mange sætter tommelfingeren for enden af vandslangen, når de går rundt for at sprede vandet mere. Men det betyder bare, at vandet lægger sig oven på jorden i stedet for at trænge ned, siger haveentusiasten.

Hvis vandet ligger på overfladen, vil planternes rødder søge op mod vandet, og det modvirker, at de får et dybere rodnet, så de kan trække vand nedefra.

Det ideelle er derfor at have en vippevander eller andet vandingsudstyr, som står og passer sig selv.

Det er bedst at vande morgen eller aften om sommeren, for midt på dagen fordamper meget af vandet, inden det kommer ordentligt ned i jorden.

Annonce

Når plænen er vandet og står grøn i sommersolen, kan det være fristende at lægge sig i liggestolen.

Men hvis man vil få haven til at tage sig endnu bedre ud, så har Per Kjær - der selv holder fremvisning af sin egen have i foråret - et lille trick til græsplænen.

- Få græsplænen kantet af - det er der tid til i løbet af sommeren. Så står den skarpt til fremvisning for vennerne, siger han og fortsætter:

- Det kan løfte udseendet af hele haven, og hvis der gemmer sig lidt ukrudt i bedene, så lægger man ikke mærke til det.

Midt på sommeren er også der, hvor man kan begynde at finde beskæringsredskaberne frem til frugttræerne, fortæller Kamilla Høy.

Annonce

Hun har 13 års erfaring og er plantefaglig rådgiver hos Danmarks største havecenter, Plantorama.

- En sommerbeskæring gør, at der er mindsket risiko for sygdom i træerne. Især blomme- og kirsebærtræer kan få svamp, hvis de bliver klippet på forkerte tidspunkter.

- I juli er det lunt, og de heler godt, fordi der er vækst i træet, siger hun.

Juli er generelt en god måned for beskæringer. Hækken kan også få en tur uanset hvilken type, det er, tilføjer hun.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE