Annonce
Bolig og livsstil

Michelin-kokke: Disse snacks og forretter tager kegler til nytår

Østers er stadigvæk fremmed for mange danskere, men de senere år er salget steget herhjemme. To stjernekokke kommer her med deres bud på spicy, krydrede og friske tilberedninger, som tager toppen af det "fiskede" i den rå østers. (Arkivfoto). Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Østers, confiterede grøntsager og ovnbagt torsk er noget af det, du oplagt kan servere som forret, mellemret og snack til nytårsaften.

Nytåret nærmer sig, og du har måske nok en idé til hovedretten.

Men det kan være svært at flette en menu sammen, hvor der også indgår snacks og retter nok til en hel aften.

To michelinkokke guider her til, hvad du oplagt kan servere. Og som pre-dinner snack til velkomstboblerne lyder forslaget enstemmigt: østers!

- Det smarte ved skaldyr er, at det ikke kræver lang tilberedning, og meget kan forberedes på forhånd, siger Jonathan Berntsen, der er kok, køkkenchef og ejer af The Samuel, som er indehaver af en michelinstjerne.

Han foreslår østers med en sauce af passionsfrugt og ingefær.

- Så får man både det syrlige, søde og havsmagen til sidst, siger han.

Garnituren laves ved at blende ni dele passionsfrugtsaft med én del sukker og lidt kandiseret ingefær.

Servér den åbne østers med en teske af passionsfrugtsaften og en halv teske olivenolie.

Du kan også give dine østers et spicy twist med peberrod og rødbedegranité, foreslår Magnus Pettersson, der er kok og indehaver af restauranten Selma, som ligeledes er nævnt i årets michelinguide.

Dagen før river du peberrod og lader det trække i kefir. Inden servering sigter du kefiren.

- Så får du en pendant til peberrodsfløde, som er pikant, skarp og frisk - nærmest en nordisk chilisauce, siger Magnus Pettersson.

Sideløbende presser eller køber du en rødbedesaft, som du lægger i fryseren.

Rør i det hver halve time med en gaffel, så du får en granité, der minder om slushice.

- Servér østersen med en teske af hver. De tre komponenter klæder hinanden fantastisk, siger Magnus Pettersson.

Som decideret forret foreslår han en confiteret knoldselleri.

Læg ud med at skrubbe knoldsellerien. Skær den i mindre stykker, som lægges i en metalbeholder.

Overhæld med smeltet smør, så det dækker, og sæt det i ovnen ved 160 grader i en halv time.

- Knoldsellerien bliver perfekt tilberedt af smørret, og det fremhæver nøddetonerne, siger Magnus Pettersson.

Si grøntsagsstykkerne fra og afkøl.

Steg herefter grøntsagsstykkerne i lidt af det overskydende smør.

Servér med en syrlig creme af kvalitetsmayonnaise rørt med kærnemælk, og top med brøndkarse og ristede hasselnødder.

- Hvis man vil gå hele vejen og køre det luksus, river man lidt trøffel over. Ellers kan man skære frisk champignon i skiver, siger Magnus Pettersson.

Torsk er også en formidabel forret, foreslår Jonathan Berntsen.

I den kræsede udgave køber du en hel torsk på cirka to kilo, hvor du skærer fileterne for sig og gemmer hoved, skrog og skind.

Herefter koger du en fond - en såkaldt fiskebisque.

- Bisque lyder fint, og derfor tror folk, at det er åh så svært, men det er det altså ikke, siger Jonathan Berntsen.

Bisquen laves ved at riste torskens hoved, skind og ben af i en gryde med olie, to snittede løg, en snittet porre, to laurbærblade, to stjerneanis og hvid peber.

Når det begynder at karamellisere, hælder du en halv flaske hvidvin og en halv flaske hvidvinseddike på, og koger det ned til halv mængde.

- Det skal helst ikke bulderkoge med skroget i, for så bliver det bittert, siger Jonathan Berntsen.

Hæld tre liter vand på. Efter en time sigter du delene fra, så du har den rene fiskefond. Reducér igen.

Tilsæt den samme mængde fløde, som du har fiskebouillon. Til sidst pisker du lidt smørklumper i.

- Så får du den her fantastiske blanke overflade, forklarer Jonathan Berntsen.

Fiskefonden kan sagtens koges eller købes dagen før.

Selve torskefileten tilberedes nænsomt i ovn ved 100 grader.

- Her skal man holde øje. Den skal flage - men uden at afgive proteinvæske - for så er den overtilberedt, siger Jonathan Berntsen.

/ritzau fokus/

Nytårsmad handler ikke om at bruge mange penge. Derimod handler det om at købe råvarer efter sæson og kræse for dem. - Det er en myte, at god mad skal koste en formue i råvarer. Min forret er baseret på knoldselleri og smør, og det er jo ikke dyrt, siger kok Magnus Petersson. (Arkivfoto). Foto: Marc Tirl/Ritzau Scanpix
  • Den er salt og slimet - men vi slubrer østers som aldrig før
    Østers er stadigvæk fremmed for mange danskere, men de senere år er salget steget herhjemme. To stjernekokke kommer her med deres bud på spicy, krydrede og friske tilberedninger, som tager toppen af det "fiskede" i den rå østers. (Arkivfoto). Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
  • Tourismusverband Dehoga zieht Bilanz
    Nytårsmad handler ikke om at bruge mange penge. Derimod handler det om at købe råvarer efter sæson og kræse for dem. - Det er en myte, at god mad skal koste en formue i råvarer. Min forret er baseret på knoldselleri og smør, og det er jo ikke dyrt, siger kok Magnus Petersson. (Arkivfoto). Foto: Marc Tirl/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Lokal nyt

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lokal nyt

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Annonce
Annonce
112

105 taget i fartkontroller

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

112

Klip og bøder på Vestlolland